|
Wydaje mi się ze takie licytowanie która liga jest lepsza, raczej nie ma sensu, bo na jakiej podstawie to oceniacie ? Pojedynczego meczu między mistrzem jednej ligi a drugiej ?
Jak dla mnie obie te ligi (angielską i hiszpańską) w bardzo dużym stopniu różni kultury gry. I zależy co komu się po prostu podoba.
Sam oglądam masę meczów ligi angielskiej i niby fajnie się ogląda jak przez cały mecz piłkarze biegają od jednej bramki do drugiej, ale z drugiej strony widać ze często jest to jeszcze pozostałość słynnego "kick and rush". Dodatkowo ligę angielską wyjątkowo ciągnie wielka czwórka MU, Arsenal, Chelsea i teraz MC zamiast Liverpoolu.
Natomiast ja tam wolę oglądać piłkę w której bramkarz podaję do lewego obrońcy i drużyna buduje atak od podstaw, minimalizuje ilość niecelnych podań, przewagę zdobywa dzięki indywidualnym pojedynkom. I to właśnie daje liga hiszpańska. Mimo ze teraz wybitnie w czubie jest Real i Barcelona, ale naprawdę niemal w każdej drużynie można znaleźć fajnych piłkarzy.
Tak jak wspominałem wydaje mi się ze te całe oceny "która liga jest lepsza" są takie sztuczne, zalezą od tego jaką kto lubi piłkę. Bo przecież piłka to nie lekkoatletyka i nie da się zmierzyć wyników
Śląsk Wisełka Lechia Gdańsk & Unia Tarnów
|