Wyświetl pojedynczy post
zloty1906
Senior Member

Od: 08.2007

Ignoruj użytkownika Pomoc
Stary 08.03.2010, 23:34
Dziś w programie "Co niesie dzień" w Radio Kraków był temat poświęcony stadionowi. Pierwsza sprawa - tak jak było tu już wcześniej pisane brakujące środki to 75-100mln. Dyrektor ZIKiT Joanna Niedziałkowska powiedziała że te pieniądze ma wyłożyć operator stadionu ale że sprawa jest nagląca rozważają również opcje taką że zwrócą się do gminy o pożyczkę. Dokończą budowę stadionu a gdy podpiszą umowę z operatorem ta kwota zostanie odzyskana.

Wcześniej tą pożyczkę będą musieli przegłosować radni. Były przytoczone wypowiedzi radnego Olszówki o opóźnieniach w budowie i oczywiście radnego Stawowego który powiedział że w grudniu gdy przegłosowali 30 mln. to były zapewnienia że nie trzeba będzie więcej.

Dyrektor ZIKiT zaznaczyła że mogą być pewne problemy z przegłosowaniem tej kwoty ponieważ będzie to okazja do zagrywek politycznych przeciwko Majchrowskiemu.

Druga sprawa- Niedziałkowska dalej twierdzi że stadion będzie gotowy w lipcu. Mówiła o trybunie północnej która ma być dokończona tak aby mogli na nią wchodzić kibice. Odnośnie trybuny zachodniej to ma być gotowa z wyjątkiem dachu.

Jednym słowem sytuacja wygląda bardzo źle ale ten kto śledzi budowę i czyta forum nie może być zaskoczony takim stanem. To było do przewidzenia już dużo wcześniej jednak miasto z uporem maniaka podkreślało że prace są prowadzone zgodnie z harmonogramem.

Teraz się okazuje że na lipiec nie będzie dachu a coś mi się wydaje że czym bliżej tego miesiąca to dowiemy się o większych opóźnieniach.

Dyrektor ZIKiT wypowiadała się w takim tonie o terminie oddania trybun północnej i zachodniej jak by była pewna że radni przegłosują te pieniądze.

Jeśli dojdzie do głosowania nad funduszami a wszystko wskazuje na to że tak własnie będzie ponieważ wątpliwe by Wisła znalazła operatora do 16 marca to szykuje się nam znowu niezły bajzel podczas sesji Rady Miasta.

Starałem się być optymistą i wierzyłem w oddanie stadionu na lipiec mimo opóźnień. Po tym co dziś usłyszałem obawiam się że możemy długo na Reymonta nie wrócić. Już sobie wyobrażam teksty Stawowego że przecież stadion Hutnika jest zrobiony i można na nim grać do wyjaśnienia całej sytuacji ze stadionem Wisły.
Odpowiedz cytując