Krissu napisał(a):
|
Oczywiście nie ma co porównywać Unii Europejskiej do XX wiecznych systemów totalitarnych, ale np. powtórzone referendum w Irlandii właśnie takim totalitaryzmem mi zajeżdża.
|
Racja.Faktycznie również ponowieniem referendum nie byłem zachwycony,mieliśmy do czynienia z nadużyciem władzy a nawet demokracji,ale z drugiej strony zbytnio nie demonizowałbym w tym przypadku gdyż;
*sami daliśmy na to przyzwolenie - Lech Kaczyński mimo początkowego zasługującego na uznanie oporu w końcu uległ presji burokratów unijnych i podpisał traktat,a przecież miał inne wyjście.I gdyby nie podpisał to co? UE by zgineła? Nie sądze...
* irlandczycy dali się wyrolować - przecież logiczne że jeśli raz mówie
nie to gdy ktoś zapyta mnie ponownie o to samo to zirytowany pownienem tym bardziej odmówić a tak zmieniając zdanie Irlandia sama dała się ośmieszyć
*chociaż traktat lizboński nie wydaj się dla Polski korzystny(sam prezydent L.K. na uroczystości 11 listopada przyznał iż dużo zależy od tego jak będzie interpretoowany<w takim razie po co go podpisywał mając takie wątpliwości!!!> to z drugiej strony to nie jest tak że powoduje "koniec suwerennej Polski" ,"przełom" "wyższość prawa unijnego nad krajowym" jak głosili jego zacietrzewieni oponenci - przecież już od początku akcesji do UE prawo krajowe było podporządkowane unijnemu więc teraz "odkrywanie" takich oczywistości jest co najwyżej śmieszne.A z tą suwerennością - ileż to można razy ją tracić

Przyjdzie nowy traktat UE to znów nagle "stracimy" suwerenność

*chociaż sam jestem przeciwnikiem lizbony,wole UE na zasadzie Europy Narodów to jednak nie uważam TL(abstrahując od procedury zawarcia bo tu przyznałem Ci racje) za jakieś niebywałe niebezpieczeństwo dla Polski.Są też ludzie cieszący się autorytetem co pozytywnie oceniają traktat jak Jadwiga Staniszkis która co ważne w całości go preczytała a nie sugerowała się opinią "europejczyków"
Cytat:
|
Pozwala, stwarza możliwość, ale czy my ją wykorzystujemy? Śmiem wątpić. Nasi politycy wolą brylować na zachodnioeuropejskich salonach (Sikorski) i odbierać nagrody od Niemców (Tusk) lub po prostu nie mają za grosz zdolności dyplomatycznych (Kaczyńscy) niż np. blokować za wszelka cenę budowę NordStream.
|
To fakt,ale będąc poza UE nawet nie będziemy mieli okazji do tych możliwości.
Cytat:
|
Jasne. Ale skoro inne kraje potrafią zadbać o zachowanie jak największej suwerenności (Wlk Brytania, Niemcy ostatnio Holandia nawet Czechy!) to my też powinniśmy. Dlaczego nie potrafimy? Bo nasi wybitni politycy wpychają nas jak najbardziej w objęcia UE, w myśl zasady: "Są dotacje - jest impreza". Media również kreują wizerunek na zasadzie kontrastów. Wszystko co polskie, konserwatywne, wywodzące się z tradycji to zaścianek, ciemnogród i wynika naszych kompleksów. Po drugiej stronie jest postępowa Unia Europejska ze swoimi zasadami tolerancji i otwartości.
|
Niestety tu też sie zawiodłem na naszych politykierach.Z jednej strony uległość(PO) z drugiej machanie szabelką(PiS).
Chciałbym żeby ktoś taki jak Marek Jurek został prezydentem.Chyba jeden z nielicznych polityków co można powiedzieć że ma jakieś zasady.
Cytat:
|
Jestem przekonany, że prędzej czy później UE pieprznie z hukiem. A tym co tą Unię rozwali od środka będzie właśnie euro.
|
A ja nie.Wole obecną może nie komfortową ale względną sytuacje niż narażenie ojczyzny na niebezpieczeństwo.Historia pokazała że w takich sytuacjach Polska nie wychodzi najlepiej.Naprawde wole obecną niedużą ale także nie jakąś słabiutką Polske niż marzenia o "mocorstwowości" mogące doprowadzić do ruiny...