Po dłuższej przerwie spowodowanej sesją i innymi zajęciami, wróciłem do gry. Piąty sezon Wisły pod moją wodzą był, mam nadzieję, przełomowy.
Letnie transfery
Mimo zapowiedzi, iż nie będzie transferów w lecie, zdecydowałem się na zakup dwóch zawodników. Do klubu przyszedł Nacer Barazite, Holender z rezerw Arsenalu. 1.8mln euro nie było wielkim ryzykiem, a mając w pamięci fantastyczne wzmocnienie jakim był Yatabere z tych samych rezerw, pomocnik zaplecza kanonierów musiał do mnie trafić. Drugim transferem był Ivan Stankovic z Dinama Bukareszt. Lewy obrońca przyszedł z konieczności, ponieważ kontuzji doznali Diaz i Brożek. Miał ich zastąpić na kilka spotkań, a gra w pierwszym składzie do dzisiaj. Kosztował mnie 4mln euro, a już po sezonie Genoa proponuje mi 9mln euro płatnych w ratach. Przed sezonem z klubu odeszli Pawełek (za darmo) i skrzydłowy reprezentacji Turcji, Caner Erkin za 7mln euro do Ankarasporu.
Runda jesienna
Sezon zacząłem jak zawsze od sparingów, w których gromiłem kolejnych rywali. Pierwszy mecz ligowy i od razu bolesne przebudzenie. Porażka 1:2 z Bełchatowem. Jak się później okazało, były to złe dobrego początki. W kolejnym meczu piłkarze postanowili się zrehabilitować i wygrali z Lechem na wyjeździe... 6:0. W kolejnej kolejce 1:0 z Legią i wspinałem się na szczyt ligowej tabeli. Wyniki były nienajgorsze, ale gra nie porywała, postanowiłem więc coś zmienić. Czarę goryczy przelał mecz Pucharu Polski z GKS Katowice, w którym to w regulaminowym czasie padł wynik 0:0. Postanowiłem skończyć z grą jednym napastnikiem i wprowadzić ich aż trzech (taktyka inspirowana bardzo mocno jedną z internetowych taktyk). Efekt? W dogrywce 4 strzelone bramki. W Lidze Mistrzów spokojny awans do fazy grupowej, gdzie drugi raz w ciągu ostatnich trzech sezonów zająłem 3 miejsce, a moim kosztem awansował Lyon.
Zimowe transfery
W przerwie zimowej dokonałem znaczących wzmocnień. Wynoszący przed sezonem 20mln euro budżet transferowy w zasadzie nie uległ zmianie, więc mogłem sobie pozwolić na małe szaleństwo. W dodatku z klubu odszedł do At. Madrid Mark Burgess. Chłopak miał stanowić o sile lewej strony ofensywy, ale ponieważ w mojej nowej taktyce nie ma miejsca dla skrzydłowych, pożegnałem go bez żalu. Zwłaszcza, że do klubowej kasy wpłynęło 11mln euro. Do klubu przyszedł z FC Groningen 23 letni napastnik Yannis Tafer. Wychowanek Lyonu szybko się zaaklimatyzował i po kilku spotkaniach nie żałowałem żadnego z 14mln euro wydanych na niego. Za 6mln plus klauzule przyszedł niechciany w Valencii Lucas Biglia. Nieco wcześniej do Sportingu odszedł za 10mln Pavle Nikov, prawdopodobnie najlepszy prawy obrońca jaki grał w Ekstraklasie. No może do teraz, bo w jego miejsce sprowadziłem za 5mln euro obrońcę Evertonu, Jordana Spence. Póki co zawodnik ten gra wspaniale i chociaż mniej asystuje, to jest lepszy w destrukcji od Serba. No i jest młodszy o 5 lat, więc dłużej nacieszę się jego grą. Finansowo transfery wyszły niemal na zero, więc nie obciążyłem znacząco budżetu, a różnica w jakości gry jest znaczna.
Runda wiosenna
Runda wiosenna zaczęła się od spotkania z Legią, która w tym momencie zajmowała... 16 miejsce w tabeli (później odbili się od dna). Legia poległa 0:4 (na koneic rundy zimowej kolejna wygrana 6:0 z Lechem). Wydarzeniem rundy były derby krakowa, wygrane przeze mnie 10:0. W Lidze Europejskiej pierwszym rywalem był AZ. Dwumecz wygrany 7:3 i awans do drugiej rundy eliminacyjnej, gdzie moim rywalem był Standard. Po emocjonującym dwumeczu wygrana dzięki golom na wyjeździe 6:6. W ćwierćfinale trafiłem na Getafe, z którym po wyrównanej walce wygrałem dwumecz 4:3. W półfinale na natchnioną wygraną w derby Wisłę czekało Toulouse. Dwumecz bez historii, wygrany 7:2. Nadszedł czas na finał, gdzie trafiłem na AC Milan. Skazana na pożarcie Wisła sprawiła ogromną sensację wygrywając 2:1, pomimo wyraźnej przewagi Włochów. Zwycięstwo dała samobójcza bramka gracza Milanu w 89 minucie. Dodając do tego sukcesu wygraną w lidze, Pucharze Polski i Superpucharze, Wisła zdobyła historyczną poczwórną koronę. Trochę za bardzo się rozpisałem, więc przechodzę do screenów
Skład i taktyka:
Tabela i wyniki w Ekstraklasie:

Drzewko Ligi Europejskiej (Jak widać miałem gigantyczne szczęście w losowaniach):
Klubowe osiągnięcia, finanse, sztab szkoleniowy:

Wzmocnienia:

Mecze sezonu (Milan, Cracovia):

Zawodnik roku: