|
Siedem wspaniałych kontra sześć wspaniałych
2010-02-22, ostatnia aktualizacja 2010-02-22 18:50
Wisła Can-Pack rozpoczyna dziś (godz. 18) pierwszą w historii klubu walkę o Final Four Euroligi. W drużynie rywalek Frisco Sika Brno występuje doskonale znana w hali przy Reymonta Jelena Szkerović
putBan(34);
Wiślaczki są czarnym koniem rozgrywek, ale Czeszki też potrafią zaskoczyć. Przekonał się o tym Rivas Madryt, który w 1/8 finału miał atut własnego boiska, ale do ćwierćfinału dzięki dwóm wygranym na wyjeździe awansował zespół z Brna.
Czeskie gazety podkreślają, że Frisco Sika zaszedł tak daleko, choć trener Jan Bobrovsky ma tylko sześć zawodniczek prezentujących poziom Euroligi. Kontuzje wyeliminowały najlepszą rozgrywającą reprezentacji Słowacji Zuzanę Żirkovą oraz Petrę Kulichovą. Dziennik Dnes nawet zatytułował artykuł po zwycięstwie nad Rivas - "Sześć wspaniałych".
Krakowianki też nie zagrają w najsilniejszym składzie, bo zabraknie leczącej uraz Agnieszki Majewskiej. - To duża strata. Była pierwszą podkoszową zmienniczką - uważa Janell Burse, środkowa Wisły.
W tej sytuacji trener Jose Hernandez ma niewiele większe pole manewru. W Eurolidze głównie korzysta z zagranicznych koszykarek - Burse, Liron Cohen, Marty Fernandez, Iziane Castro Marquez i Kateriny Zohnovej wspieranych przez Polkę Ewelinę Kobryn. Z pozostałych zawodniczek jedynie Paulina Pawlak spędza na boisku więcej niż 10 minut. To razem siedem zawodniczek. - Mamy przynajmniej jedną koszykarkę więcej, co pozwala nam na zachowanie większych sił na końcówkę spotkania - twierdzi Hernandez.
W odwodzie są jeszcze Dorota Gburczyk i Anna Wielebnowska, ale na boisku pojawiają się głównie, kiedy koleżanki mają problemy z faulami lub muszą chwilę odpocząć.
Na dodatek rywalki są jedną z najbardziej utytułowanych drużyn ostatnich lat. W ciągu 10 sezonów siedem razy występowały w Final Four Euroligi. Raz wygrały, dwa razy były drugie. W porównaniu do tych osiągnięć pierwszy awans Wisły do ćwierćfinału wygląda blado. - To wielki przywilej zaliczać się do ósemki i walczyć o pierwszy w historii klubu finał - uważa Hernandez, który w ubiegłym sezonie dokonał tego z Halconem Avenida.
Największym kłopotem Wisły będzie fizyczna przewaga przeciwniczek. Szóstka czeskich koszykarek mierzy średnio 187 cm, co daje im przewagę wzrostu niemal na każdej pozycji. Jedynie Burse będzie górować nad rywalkami, a pilnować będzie osiem centymetrów niższej Taj McWilliams. - Znam ją, grałyśmy przeciwko sobie w WNBA i czeskiej lidze. W tej chwili skupiam się bardziej na tym, czym mogę ją zaskoczyć, niż na niej samej - przyznaje Amerykanka, która trzy lata grała w USK Praga.
Hernandez: - Graliśmy już z wysokimi drużynami, ale gdy na parkiecie nie ma najniższej Szkerović, nie mają sobie równych. Ich przewaga fizyczna to nasze największe zmartwienie. Obrona będzie miała trudne zadanie.
Szkerović przy Reymonta rozegrała pięć sezonów. Po porażkach zespołu w Eurolidze i Ford Germaz w Ekstraklasie nie przedłużono z nią kontraktu, a jej miejsce zajęła Liron Cohen. Izraelska rozgrywająca góruje w statystykach nad swoją poprzedniczką.
W Brnie Szkerović częściej pełni jednak rolę obrońcy. Rozgrywa Hanna Horakowa. - Czeszka to świetna, wysoka zawodniczka - komplementuje rywalkę Cohen. - Wiem, że Szkerović grała tu długo i miała bardzo udane sezony, ale dziś liczy się tylko drużyna. Nie nazwiska, a nasz wspólny wysiłek pozwoli nam je zatrzymać.
Źródło: Gazeta Wyborcza Kraków
We wtorek Wisła Kraków zmierzy się z Frisco Sika Brno w pierwszym meczu play-off 1/4 Euroligi Kobiet. W Krakowie zawita, więc po raz kolejny Jelena Skerović.
WislaKosz.pl: Już we wtorek odbędzie się wielki mecz. Wisła Kraków zagra z Frisco Sika Brno. Czy marzyłaś o tym, aby zmierzyć się z krakowską Wisłą w Eurolidze Kobiet?
Jelena Skerović: Nie marzyłam o tym, ale wiedziałam, że istnieje możliwość gry przeciwko Wiśle Kraków.
Jakim wynikiem zakończy się rywalizacja pomiędzy Wisłą i Frisco Sika Brno?
Myślę, że pojedynek pomiędzy Wisłą a Siką Brno będzie bardzo ciężki i emocjonujący, wierzę jednak, że Brno jest w stanie awansować do kolejnej rundy.
Co możesz powiedzieć o nowym składzie Wisły Kraków?
O nowym składzie Wisły mogę powiedzieć tylko tyle że pozyskaliście bardzo dobrego trenera.
Jakie są różnice pomiędzy Wisłą a Frisco Sika Brno?
Nie mogę porównywać obu zespołów, ponieważ w obu klubach są zarówno plusy, jaki i minusy.
Czy nadal śledzisz Polską Ligę Koszykówki Kobiet?
Tak oczywiście jestem na bieżąco, cały czas śledzę polską ligę.
Na kogo we wtorek musza uważać koszykarki z Brna oraz Wisły Kraków?
Sądzę, że w obu drużynach niema pojedynczych gwiazd. Nie możemy się skupić na pojedynczych zawodniczkach pomimo tego, że jedna osoba może w znacznym stopniu zmienić rezultat meczu. Obie drużynę będą musiały włożyć olbrzymi wysiłek aby zwyciężyć
źródło: wislakosz.pl
|