Wyświetl pojedynczy post
PiotrG
Senior Member

Od: 10.2009

Ignoruj użytkownika Pomoc
Stary 16.02.2010, 13:46
Wicked napisał(a):Wyświetl post
Tak się tylko zapytam czy znasz szczegóły umowy między inwestorem a wykonawcom, oraz miastem a Wisłą że takie rzeczy piszesz? Bo później na forum rodzą się dziwne legendy i mity odnośnie stadionu. Nie twierdze że w tym wypadku jest inaczej niż piszesz, ale też nie masz żadnego potwierdzenia swoich tez. A praktyka nie potwierdza tego co mówisz.
Wykończenie i wyposażenie punktów gastronomicznych jest w umowie na budowę trybun E/W, tak samo jest na wszystkich innych budowanych stadionach w Polsce. To nie jest coś zależnego od umowy, mała gastronomia to część nieodłączna każdego nowoczesnego stadionu.
I zresztą jaka praktyka? Obserwuję/obserwowałem budowy wielu obiektów nie tylko w Polsce, nigdy nie obiło mi się o uszy aby zewnętrzny inwestor dokładał do budowy punktów gastronomicznych/toalet.
Ja wiem, że na starych stadionach w Polsce gastronomię przywoziła ze sobą firma - to po prostu tymczasowe przenośne namioty.
Wszelkie nowoczesne stadiony posiadają własne stałe punkty gastronomiczne, wraz z systemem płatności bezgotówkowych, to jest już standard aby sprzedaż odbywała się sprawnie. Punktów gastronomicznych nie ma wiele na żadnym stadionie, aby sprzedaż odbywała się płynnie wprowadzone zostają systemy płatności bezgotówkowych. Pieniądze idą najpierw do operatora stadionu (tudzież dzierżawcy) a ten rozlicza się z firmą odpowiedzialną za catering.
Pomijam kwestię restauracji na stadionach, to zupełnie inna sytuacja.
pan Dudi napisał(a):Wyświetl post
No dobrze, ja rozumiem Twoje potrzeby, ale wydaje mi się, że pukanie z takimi pretensjami do drzwi Aspen, to po prostu pomylenie adresu. Zobacz co pisze wyżej gość znacznie lepiej zorientowany w temacie niż ja- to stadion ma zapewniać zaplecze gastronomii. A pod pojęciem zaplecze rozumiem nie tylko kuchnie itd, ale też miejsca konsumpcji, albo miejsca na te miejsca konsumpcji.
Usiąść i zjeść przy stole podczas meczu mają zazwyczaj okazję VIPowie oraz część kibiców na trybunie klubu kibica - tam zazwyczaj jest fan pub, reszta musi się zadowolić posiłkiem na trybunach.
Odpowiedz cytując