Wyświetl pojedynczy post
kot
Senior Member

Od: 04.2003

Ignoruj użytkownika Pomoc
Stary 15.02.2010, 22:52
Arapaho

Przekaż osobom, które Cię upoważniły do powyższej wypowiedzi, że mam do nich ogromny szacunek, gdyż sam pamiętam studencki 13-ty 81 który, potem źle się dla mnie zakończył i jestem gdzie jestem. Wyraźnie zostałem raczej błędnie zrozumiany. Ja nie sugeruje odłożenia do lamusa historii do dziś kontynuowanej przez kibiców. Ja ją uszanowałem i zasugerowałem odhaczyć w Wiślackich kronikach, jako rzecz godną oficjalnego wyróżnienia i kontynuacji w formie symbolicznej.

Jednak muszę także upomnieć się o tych innych naszych braci, którzy także wyróżnili się odwagą, dbając o nasze barwy czyli o narodowy charakter naszego klubu pod zaborami, kiedy zakładali nasz klub i zgromadzili wokól niego takich samych kibiców patriotów, jak i my w latach komuny. W tamtych latach nie było pojęcia oficjalności barw klubowych a zwłaszcza flag, gdyż określały je kolory strojów piłkarskich i tutaj chyba nie zamierzamy polemizować z ich kolejnoscią, czyli który był podstawowy itd. (?). Myślę, że Białej Gwiazdy nie będziemy dotykać w ogóle, podobnie jak i herbu klubowego (?).

Natomiast w sprawie flag, to jak napisałem uprzednio, statut TS Wisła Kraków, określa je jednoznacznie i zastrzega prawnie. Mowa jest o fladze oficjalnej, czyli tej czerwonej z niebieską przepaską oraz Białą Gwiazdą po środku. Zupełnie inną jest sprawa tzw. flag kibicowskich i opraw stadionowych, które w żaden sposób nie odnoszą się do tej oficjalnej flagi, gdyż są innej natury. O ile składają się z trzech kolorów, to biały jest zazwyczaj środkowym, a czy czerwony lub niebieski, powinny być od góry, czy też od dołu, to już naprawdę nie koliduje z niczym, przynajmniej, jak dla mnie. Myślę, że wyraziłem się jasno w tej sprawie, choć poddałem pod rozwagę przeanalizowanie kontynuacji odwracania kolejnosci tych barw w przyszłosci a to już inna sprawa, niż posądzanie mnie o obrażanie kogokolwiek. Ja niezależnie od wszystkiego, uznaje jedynie za oficjalne, barwy klubowe Cz-B-N i traktuje je jak święte , lecz nie przeszkadzają mi stadionowe flagi kibicowskie w ramach kontynuacji kibicowskich tradycji ostatnich kilkudziesieciu lat, preferujące kolor niebieski, jako podstawowy, choć namawiam do stosowania ich bardziej w formie symbolicznej, niż oficjalnej ze strony kibiców.

Napisałem też, że byłoby wskazanym oświadczenie i wyjaśnienie ze strony tych kibiców, którzy nadal pragną stosować kolor niebieski, jako podstawowy na swoich flagach, że absolutnie aprobują oficjalne barwy klubowe a te kibicowskie mają dla nich symboliczny wymiar, upamietniający ich sprzeciw wobec narzuconym władzom komunistycznym. Czy osoby upoważniające Cię do Twojej wypowiedzi, są w stanie określić się co do oficjalnych barw klubowych czyli Cz-B-N, gdzie czerwony a nie niebieski jest kolorem podstawowym (?). Bo jeśli ich zdaniem, nie akceptują oni oficjalnych barw klubowych, no to wtedy mamy problem i ja mimo ogromnego do nich szacunku oraz zrozumienia ich emocjonalnych potrzeb a tym samym akceptacji ich woli posługiwania się odwróconymi barwami, nie będę aprobował próby zmiany naszych oficjalnych od 100 lat barw klubowych, które dla mnie są święte. Ale oczywiście nie mnie rostrzygać te sprawy, gdyż jestem tylko cząstką ogromnej społeczności Wiślackiej.
Ostatnio edytowane przez kot : 16.02.2010 o godz. 02:16.
Nie ma rzeczy niemożliwych.
Odpowiedz cytując