Wyświetl pojedynczy post
Gordian
Senior Member

Od: 08.2006

Ignoruj użytkownika Pomoc
Stary 12.02.2010, 13:24
rav napisał(a):Wyświetl post
@1q2
Pewnie prawdą jest, że wszystkim klubom gwardyjskim narzucono takie barwy (prosiłbym naszych historyków o weryfikację). Co do barw przed wojną, tu też niech nasi historycy się wypowiedzą, czy gdzieś zostalo formalnie zapisane, że są one czerwono-biało-niebieskie.

Co jednak nie podlega dyskusji, to:
1. Bodajże już przed wojną wykształcił się herb Wisły: tarcza w kolorze czerwonym, z naniesioną Białą Gwiazdą, pod którą mamy niebieski pas (symbol rzeki Wisły, a dodatkowo jeden z kolorów Krakowa).
2. Po pierwszych kilku latach kształtowania się tradycji klubowej kolor czerwony stał się najważniejszym. Wisła grała w czerwonych koszulkach, a jej przydomek to "Czerwoni". Tak właśnie mówiono na Wisłę. Odsyłam do książki Pawła Pierzchały o Henryku Reymanie - dowodów na to co napisałem w punkcie drugim znajdziecie dziesiątki.

Faktem jest, że te "narzucone"(?) po wojnie Wiśle barwy pasowały do niej idealnie:
- czerwony, jako kolor najważniejszy, najbardziej z Wisłą kojarzony
- biały, jak biała gwiazda
- niebieski, jak rzeka Wisła (i Kraków)
Wisła miała początkowo barwy niebiesko-czarne. W takim zestawie (niebieskie koszulki, czarne spodenki) grała od 1906 do 1907 roku. W 1907 połączyła się z drużyną Jenknera i przyjęła jej barwy, tj czerwone koszulki z 2 niebieskimi gwiazdami, powstał też pierwszy klubowy herb. Herb ten był niemal identyczny z obecnym jednak nie było na nim niebieskiej wstęgi, za to gwiazda była niebieska.

Kolejne zmiany przyszły na przełomie 1910 i 1911 roku.Kolor gwiazdy, oraz kołnierzyki i mankiety zmieniły się z niebieskiego na biały. Miało to zaakcentować patriotycznego ducha klubu. Miało pokazać siłę polskości. Okres ten (1910 i 1911) to bujna karta w historii klubu. Wisła wystąpiła z austriackiego związku, założyła Polski związek, który miał zrzeszać kluby nie tylko z Galicji ale też z innych zaborów. Miał jednoczyć football pod biało-czerwoną flagą i barwy też takie przyjęła Wisła. Związek ten nie przetrwał zbyt długo, głownie przez Cracovię i pogoń Lwów, które nie przyłączyły się do polskiego związku a pozostały przy austriackim okupancie. W 1910 KS Wisła, została prawnie zarejestrowana, gwiazda w herbie zmieniła się na białą a klub od tej pory jest Towarzystwem Sportowym.

Barwy więc były biało czerwone. O Barwie niebieskiej przypomniano sobie przy okazji jubileuszu 30-lecia istnienia. Światło dzienne ujrzało nowe logo. Była to nadal tarcza ale już innego kształtu. W centralnej części pozostała biała gwiazda. Nowym elementem była znajoma nam niebieska, ukośna wstęga. W takim charakterze pozostało to do 1949 roku. Wówczas do barw nie podchodzono tak jak dziś. Jak mi się wydaje, w każdym razie na szybko nie dotarłem do innych informacji, nikt wówczas nie chwalił się, że barwy Wisły to np. czerwono-biało-niebieskie. Sama Wisła była dla wszystkich po prostu "Czerwonymi". W statutach klubowych z 1936 i 1946 roku nie ma wzmianki o barwach jest jedynie informacja że symbolem klubowym jest biała gwiazda na czerwonym tle.

Czy wszystkie gwardie miały takie same kolory? Prawdę mówiąc nie wiem. Wydaje się ze tak. A potwierdza to charakterystyczna czerwono-biało-niebieska tarcza z literą G, czyli logo jakie większość Gwardii posiadało między 49 a 55 rokiem. Wówczas to, jak i się wydaje, zaczęto przykładać większą wagę do rozgłaszania barw. W powstałych w PRL książka o polskich klubach pojawiały się już ich barwy, czego próżno szukać w książkach przedwojennych. Kolor niebieski zyskał w Wiśle, z oczywistych powodów, większe znaczenie. Barwy więc były Czerwono-biało-niebieskie i tak też pozostało do dziś, co możemy wybadać na każdej niemal stronie czy publikacji o Wiśle.

Inna sprawa to kibice. Bibice chcąc odciąć się od Gwardii, barwy te odwrócili. i część do dziś identyfikuje się co widać w w/w postach do kolejności niebieski, biały, czerwony.

Reasumując. Oficjalnie barwy Wisły są Czerwono-biało-niebieskie. Myślę że wyczerpałem temat.

Odpowiedz cytując