Wyświetl pojedynczy post
rav
Socios Wisła Kraków

Od: 11.2002

Ignoruj użytkownika Pomoc
Stary 12.02.2010, 10:00
@1q2

Dziwię się, że to co piszesz uważasz "dziwny komentarz" i moje "prywatne zdanie z dorobioną ideologią". Nie jestem ekspertem w kwestii barw, dlatego zdania zaczerpnąłem od osób bardziej doświadczonych. M.in. od osoby, która pamiątkami Wisły zajmuje się dłużej niż ja żyję.

Jeśli piszesz, że nie znasz zawołań o "cz-b-n" (czerwono-biało-niebiesie - barwy królewskie), jeśli twierdzisz, ze nie znasz szalików w takich barwach, to nie wystawia to Tobie najlepszego świadectwa. Wystarczy spojrzeć na ofertę któregoś z wiślackich sklepów. Szczególnie zwracam uwagę na ten szal - same barwy (w tej chwili sklep TS Wisła nie działa, jak ruszy, będziesz mógł spojrzeć).
Ah, przepraszam, ten szal to pomyłka, tak?

Z flagami się zgodzę - zdecydowana większość jest n-b-cz. Z prostego powodu - flagi robią kibice, szaliki często wydaje klub. Kibice odwrócili barw, więc flagi są takie, jak ustalili sobie kibice. Ci opowiadający się za cz-b-n raczej nie robią flag. Czasem natomiast szło się na kompromis. Przykładem sektorówka "Wisła" czy zapomniana flaga "Wiśl@ków". Czerwony jest na niej kolorem przeważającym, ale obramówki były niebieskie.

Więc zanim wypowiesz się tak kategorycznie warto poznać odmienne zdanie i nie snuć opowieści o "prywatnym zdaniu" jednej osoby.

gooro33 napisał(a):
Dzieki za uswiadomienie... zobacz ze cytuje kolege ktory ma o barwach zdanie ze sa n-b-c, koniec i kropka... I nie denerwuj sie tak bo moj post byl bardziej zartem niz tym cytowanym przez Ciebie odwolaniem do dramatu...
gooro33 napisał(a):
Info z najlepszej Wislackiej strony na forum ktorej wszyscy piszemy... to jest DRAMAT!!! a potem sie dziwic ze jest takie zamieszanie.... Wisła Kraków S.A. robi róznice..
Zwykrzyknikowałeś słowo dramat, rzuciłeś aluzję do Wisły S.A., dałeś screen TWSD, za który odpowiadam - stąd moja ostrzejsza reakcja. OK, to był żart - wyjaśnienia przyjęte.

Arapaho napisał(a):
Niech mi ktos wytłumaczy zresztą czy przypadkiem jest że wszystkie kluby gwardyjskie mialy barwy czerw-bialo-nieb?Olimpia Poznań,Gwardia Koszalin,Gwardia Warszawa?Nie nie jest przypadkiem.Sa jakieś przekazy ze Wisła miała te barwy już przed wojną ale głowysobie uciąc nie dam jak to naprawdę było
Pewnie prawdą jest, że wszystkim klubom gwardyjskim narzucono takie barwy (prosiłbym naszych historyków o weryfikację). Co do barw przed wojną, tu też niech nasi historycy się wypowiedzą, czy gdzieś zostalo formalnie zapisane, że są one czerwono-biało-niebieskie.

Co jednak nie podlega dyskusji, to:
1. Bodajże już przed wojną wykształcił się herb Wisły: tarcza w kolorze czerwonym, z naniesioną Białą Gwiazdą, pod którą mamy niebieski pas (symbol rzeki Wisły, a dodatkowo jeden z kolorów Krakowa).
2. Po pierwszych kilku latach kształtowania się tradycji klubowej kolor czerwony stał się najważniejszym. Wisła grała w czerwonych koszulkach, a jej przydomek to "Czerwoni". Tak właśnie mówiono na Wisłę. Odsyłam do książki Pawła Pierzchały o Henryku Reymanie - dowodów na to co napisałem w punkcie drugim znajdziecie dziesiątki.

Faktem jest, że te "narzucone"(?) po wojnie Wiśle barwy pasowały do niej idealnie:
- czerwony, jako kolor najważniejszy, najbardziej z Wisłą kojarzony
- biały, jak biała gwiazda
- niebieski, jak rzeka Wisła (i Kraków)

1q2 napisał(a):
Jeśli w ogóle udało by się przeforsować jakiś układ, to myślę że nie było by problemów z wariantem kibicowskim.U nas w klubie prawie sami najemnicy,finansiści - kogo tak na prawdę tam obchodzi jakaś kolejność barw
A ja mam nadzieję, że ci najemnicy i finansiści, z innych pobudek (dbając o marketingowy wizerunek klubu) ochronią historyczne jego barwy.

I na koniec
Arapaho napisał(a):
Mam nadzieje że nikt kto uczęszczał na stadion w latach 80-90 nie ma co do tego wątpliowści. Tradycja to tradycja.
Podstawowe pytanie brzmi: czy 30-40 letnia tradycja ma być ważniejsza niż około 100-letnia?
Odpowiedz cytując