@1q2
Dziwię się, że to co piszesz uważasz "dziwny komentarz" i moje "prywatne zdanie z dorobioną ideologią". Nie jestem ekspertem w kwestii barw, dlatego zdania zaczerpnąłem od osób bardziej doświadczonych. M.in. od osoby, która pamiątkami Wisły zajmuje się dłużej niż ja żyję.
Jeśli piszesz, że nie znasz zawołań o "cz-b-n" (czerwono-biało-niebiesie - barwy królewskie), jeśli twierdzisz, ze nie znasz szalików w takich barwach, to nie wystawia to Tobie najlepszego świadectwa. Wystarczy spojrzeć na ofertę któregoś z wiślackich sklepów. Szczególnie zwracam uwagę na ten szal - same barwy (w tej chwili sklep TS Wisła nie działa, jak ruszy, będziesz mógł spojrzeć).
Ah, przepraszam, ten szal to pomyłka, tak?
Z flagami się zgodzę - zdecydowana większość jest n-b-cz. Z prostego powodu - flagi robią kibice, szaliki często wydaje klub. Kibice odwrócili barw, więc flagi są takie, jak ustalili sobie kibice. Ci opowiadający się za cz-b-n raczej nie robią flag. Czasem natomiast szło się na kompromis. Przykładem sektorówka "Wisła" czy zapomniana flaga "Wiśl@ków". Czerwony jest na niej kolorem przeważającym, ale obramówki były niebieskie.
Więc zanim wypowiesz się tak kategorycznie warto poznać odmienne zdanie i nie snuć opowieści o "prywatnym zdaniu" jednej osoby.
gooro33 napisał(a):
|
Dzieki za uswiadomienie... zobacz ze cytuje kolege ktory ma o barwach zdanie ze sa n-b-c, koniec i kropka... I nie denerwuj sie tak bo moj post byl bardziej zartem niz tym cytowanym przez Ciebie odwolaniem do dramatu...
|
gooro33 napisał(a):
|
Info z najlepszej Wislackiej strony na forum ktorej wszyscy piszemy... to jest DRAMAT!!! a potem sie dziwic ze jest takie zamieszanie.... Wisła Kraków S.A. robi róznice..
|
Zwykrzyknikowałeś słowo dramat, rzuciłeś aluzję do Wisły S.A., dałeś screen TWSD, za który odpowiadam - stąd moja ostrzejsza reakcja. OK, to był żart - wyjaśnienia przyjęte.
Arapaho napisał(a):
|
Niech mi ktos wytłumaczy zresztą czy przypadkiem jest że wszystkie kluby gwardyjskie mialy barwy czerw-bialo-nieb?Olimpia Poznań,Gwardia Koszalin,Gwardia Warszawa?Nie nie jest przypadkiem.Sa jakieś przekazy ze Wisła miała te barwy już przed wojną ale głowysobie uciąc nie dam jak to naprawdę było
|
Pewnie prawdą jest, że wszystkim klubom gwardyjskim narzucono takie barwy (prosiłbym naszych historyków o weryfikację). Co do barw przed wojną, tu też niech nasi historycy się wypowiedzą, czy gdzieś zostalo formalnie zapisane, że są one czerwono-biało-niebieskie.
Co jednak nie podlega dyskusji, to:
1. Bodajże już przed wojną wykształcił się herb Wisły: tarcza w kolorze czerwonym, z naniesioną Białą Gwiazdą, pod którą mamy niebieski pas (symbol rzeki Wisły, a dodatkowo jeden z kolorów Krakowa).
2. Po pierwszych kilku latach kształtowania się tradycji klubowej kolor czerwony stał się najważniejszym. Wisła grała w czerwonych koszulkach, a jej przydomek to "Czerwoni". Tak właśnie mówiono na Wisłę. Odsyłam do książki Pawła Pierzchały o Henryku Reymanie - dowodów na to co napisałem w punkcie drugim znajdziecie dziesiątki.
Faktem jest, że te "narzucone"(?) po wojnie Wiśle barwy pasowały do niej idealnie:
- czerwony, jako kolor najważniejszy, najbardziej z Wisłą kojarzony
- biały, jak biała gwiazda
- niebieski, jak rzeka Wisła (i Kraków)
1q2 napisał(a):
Jeśli w ogóle udało by się przeforsować jakiś układ, to myślę że nie było by problemów z wariantem kibicowskim.U nas w klubie prawie sami najemnicy,finansiści - kogo tak na prawdę tam obchodzi jakaś kolejność barw
|
A ja mam nadzieję, że ci najemnicy i finansiści, z innych pobudek (dbając o marketingowy wizerunek klubu) ochronią historyczne jego barwy.
I na koniec
Arapaho napisał(a):
|
Mam nadzieje że nikt kto uczęszczał na stadion w latach 80-90 nie ma co do tego wątpliowści. Tradycja to tradycja.
|
Podstawowe pytanie brzmi: czy 30-40 letnia tradycja ma być ważniejsza niż około 100-letnia?