Cytat:
|
„Unijni biurokraci chcą, żeby więcej Europejczyków umierało na raka”)
|
To jest według pana , panie Orzeu pogląd ...
A według mnie , to jest po....mówienie .
Jakbym ja się takimi pomówieniami posługiwał , to na swoją obronę zdecydowanie wskazywał bym problemy z głową.
Więc chyba lepiej ich leczyć , aniżeli karać za oszczerstwa ?
edit: Doczytałem tytuł tej notki wklejonej przez MJ . Faktycznie ten cytat , który wkleiłem jest jednak elementem poglądu . Poglądu zwanego
eurosceptycyzmem
Cytat:
|
Tylko świr może uznawać takie wypowiedzi za rasistowskie, nawołujące do nienawiści czy antysemickie (od kiedy mówienie prawdy to antysemityzm?) i chcieć aby to było karalne. Tak wygląda wolność słowa w Unii?
|
Nie rozumiem.
Co ma do jasnej cholery Unia wspólnego z badaniem przeprowadzonym przez jakiś tam instytut na zamówienie polskiego Ministerstwa Spraw Wewnętrznych i Administracji ?
Wyjaśnij proszę .
Cytat:
|
A jeżeli wg Europolu KSENOFOBIA to przestępstwo to ja pytań nie mam...
|
Źródło proszę , bo o abstrakcjach nie ma sensu rozmawiać.
Po pierwsze na podstawie jakiego dokumentu oceniamy pogląd agencji EUROPOL na ten temat ?
Po drugie jak definiowana według tego potencjalnego dokumentu jest KSENOFOBIA ?
To dwie dosyć istotne kwestie.
Bo śmiało mogę napisać , że według naszego kodeksu karnego KSENOFOBIA , to też przestępstwo
Cytat:
Art. 256. Kto publicznie propaguje faszystowski lub inny totalitarny ustrój państwa lub nawołuje do nienawiści na tle różnic narodowościowych, etnicznych, rasowych, wyznaniowych albo ze względu na bezwyznaniowość,
podlega grzywnie, karze ograniczenia wolności albo pozbawienia wolności do lat 2.
Art. 257. Kto publicznie znieważa grupę ludności albo poszczególną osobę z powodu jej przynależności narodowej, etnicznej, rasowej, wyznaniowej albo z powodu jej bezwyznaniowości lub z takich powodów narusza nietykalność cielesną innej osoby,
podlega karze pozbawienia wolności do lat 3.
|
Liczę na to , że a) jest taki dokument na podstawie , którego będziemy mogli stwierdzić , że coś ,,jest według'' b) definicje dotyczące ksenofobii wykraczają poza to co jest zapisane w naszym kodeksie karnym
Wtedy będzie można się zastanowić .
Cytat:
|
Nikt nie ocenia polityków po deklarowanych (zawsze dobrych) chęciach. Jeżeli przeprowadzą sprawnie redukcję administracji, będzie można mówić o sukcesie. Jeżeli spłodzą jakiś bubel albo temat się rozmyje, to nikogo raczej nie będzie obchodzić, że "chcieli dobrze".
|
W żadnym poście dotyczącym tej sprawy nie napisałem o sukcesie i nawet nie zamierzałem napisać.
Nie zgodziłem się tylko z takim poglądem , że rząd nie chce ruszyć administracji w przypadku gdy istnieją fakty wskazujące akurat inne podejście gabinetu Tuska do tej kwestii .