Cytat:
|
Jakiś zagraniczny thriller, horror mi ktoś poleci? Coś co wymaga myślenia. Coś dłuższego.
|
Przykłady thrillerów masz na poprzedniej stronie. Co do horrorów, to się nie wypowiem. Nie lubię za bardzo tego gatunku.
Cytat:
|
Szukam również książki która przedstawia jakieś opowiadania znanej postaci z światu futbolu z wplecionymi elementami kibicowskimi. Jeśli coś takiego w ogóle powstało.
|
Jeżeli masz na myśli piłkarza, to trochę trudno o takie mieszanki. Z reguły jest tak, że albo masz do czynienia z typowo piłkarską biografią w stylu książki o karierze Jurka Duda, albo z pamiętnikiem typowo kibicowskim. Wyjątkiem, który może Cię zainteresować jest "El Diego"
Czytałem, ją jakieś 4 lata temu. Przyznam, że sporo ciekawych faktów można się z niej dowiedzieć. Oczywiście, co typowe dla Maradony, sporo w niej megalomanii, która czasem może być nawet męcząca dla osób, które koniecznie wymagają rzeczowych i konkretnych opisów.
Mi osobiście, to nie przeszkadzało. Sporo nowych informacji na temat związków piłkarza z neapolitańską mafią czy tamtejszym półświatkiem.
Książkę w pierwszej kolejności polecam osobom, którzy pamiętają wyczyny tego piłkarskiego geniusza z boiska. Z pewnością nie jednemu długo jeszcze będzie kojarzył się z młodzieńczą fascynacją futbolem.