crazykaro napisał(a):

A czy ktoś mówi o całości stadionu? Stadion ma być gotowy na tyle aby mogły się na nim odbywać mecze ekstraklasy. I nie próbuj mi wmówić, że napisałem coś czego nie napisałem. Gdzie ja piszę niby że stadion w całości będzie gotowy w lipcu
Drugie pytanie dlaczego wszyscy piszą o prowizorce związanej z dopuszczeniem stadionu do rozgrywania meczów? Ktoś raz umieścił w poście a reszta powtarza. Na podstawie tego co było mówione od początku mowa jest o wykończeniu stadionu na potrzeby rozgrywania meczów w ekstaklasie, ale o prowizorycznych rozwiązaniach (jak jakieś maszty oświetleniowy itp) nie było mowy. Natomiast nie dokończona będzie częśc komercyjna stadionu i pewnie klatki schodowe na D.
|
Jaka część komercyjna?
Trybuna zachodnia to zaczynając od poziomów:
-1: szatnie dla drużyn, magazyny, zaplecza gastronomii (chłodnie, magazyny, zmywak, kuchnie), pomieszczenia techniczne, szatnie sędziów, pomieszczenie kontroli antydopingowej, pomieszczenie rodzinne (zresztą wtf? Nie mam pojęcia co to jest), pokoje trenerów, gabinet lekarski, parking, pomieszczenia pracowników.
00: strefa kibiców z I poziomu trybun, punkty gastronomiczne, toalety, hall, klatki schodowe
+1: strefa VIP, skyboxy, loża prezydencka, foyer, toalety, klatki schodowe.
+2: strefa kibiców II poziomu trybun, toalety, punkty gastronomiczne, hall, klatki schodowe.
+3: strefa robocza mediów, miejsca dla dziennikarzy, fotografów, toalety, catering, klatki schodowe.
+4: strefa TV, dwa panoramiczne studia, dwa zwykłe studia, platformy dla kamer, stanowiska komentatorów, pomieszczenie speakera, pokój narad, pomieszczenie serwera, hall, toalety, catering, klatki schodowe i najważniejsze - pomieszczenie zarządzania stadionem,
Jakoś nie widzę tutaj niczego do oddania "na później". Wszystkie pomieszczenia są niezbędne do funkcjonowania stadionu, niezbędne są też łącza aby można było przeprowadzić transmisję meczu, czuwać nad bezpieczeństwem obiektu oraz zarządzać instalacjami zwykłymi (oświetlenie, klimatyzacja, ogrzewanie, systemy awaryjne). O dachu i niezbędnym oświetleniu nie będę już wspominał.
Na tym stadionie nie ma miejsca na wielki business - są jedynie biura na trybunie wschodniej, których część wynajmie Wisła aby klub mógł funkcjonować. Pod trybuną północną bodajże mogą być 2 kondygnacje, jedna to strefa kibiców - punkty gastronomiczne, toalety, druga to być może klub kibica z pubem, trochę dziwne aby na stadionie ligowym tego nie było - wszystkie nowe stadiony takie kluby będą posiadać, ba nawet SN bez stałej drużyny będzie mieć duży klub kibica. Wypadłoby też znaleźć miejsce dla oficjalnego sklepu Wisły Kraków, nowy stadion a sklep zamiast na stadionie to w budce obok niego...
Nie mam jedynie pojęcia co jest pod trybuną E.