Charlie_ napisał(a):

|
Taki, że o LM walczylibyśmy u siebie przy kilkunastotysięcznej widowni, zamiast na jakimś kurniku. Ja nie wyobrażam sobie kolejnej rundy po za R22, już wystarczająco musieliśmy się nacierpieć, a jeszcze czeka nas wiosna po za domem.
|
Ja też nie tryskam radością na myśl o graniu Wisły poza Reymonta, jednak jeśli przynajmniej trybuna zachodnia nie zostanie ukończona, to powrót może wyjść tylko na niekorzyść stadionu i Wisły.
Dojdą znaczne koszta poprzez wymuszenie montażu tymczasowego oświetlenia od strony zachodniej, dojdą koszta poprzez zmianę technologii budowy dachu trybuny zachodniej, wykonawca zażąda dodatkowych pieniędzy, miasto się nie zgodzi i budowa stanie.
Zresztą to i tak gdybanie, osobiście nie wierzę aby taka opcja prowizorka została wdrożona...
Wykonawca zejdzie z placu budowy dopiero po jej ukończeniu, sądu nie ma się co bać, za wszelkie opóźnienia zachodniej ma alibi, bez projektu wykonawczego nie mógł budować w odpowiednim tempie, dostarczenie tego projektu nie leży w zakresie umowy z GW, a w zakresie biura Obtułowicza wybranego przez inwestora.
Za to do wiosny 2011r jest szansa na pełne ukończenie tego obiektu z całym IT, wykończeniem wnętrz D i spokojna głowa o przyszłość.
Za opóźnienie w oddaniu obiektu Wisła powinna dostać sowite odszkodowanie i tyle, ciekaw jestem czy umowa dzierżawy (w której to od początku Wisła ma dzierżawić obiekt klasy ELITE) jest jakaś wzmianka o karach za nieoddanie obiektu na czas - przykład Poznań, gdzie Lech dostał odszkodowanie za niemożliwość rozegrania iluś tam meczy rundy jesiennej.