No, ale gdyby tak było, (chodzi mi o MC) to tego ćwicznenia nikt by nie wykonywał, a jest ono podstawowym ćwiczeniem rozwijającym mięśnie pleców, a także wiele innych. To ćwicznie daje ogromy progres dla organizmu bo pracuje wiele grup mięśni. Mi i każdemu mojemu znajomemu nic się nie stało jak zaczynaliśmy robić martwy. A zaczeliśmy robić na samym początku, w miesiąc bo zapisaniu się na siłkę. Bez diety można osiągnąć bardzo wiele, (nie musisz ustalać diety biorąc pod uwagę bilansu kalorycznego i się tego sztywno trzymać, bo wymaga kasy i czasu) ale nie wtedy gdy stołójesz się w fast food'ach, tylko jak przestrzegasz podstawowych zasad zdrowego żywienia!! i dobre efekty będą tylko na początku, w końcu przyjdzie moment w którym wszystko się zatrzyma i jak będziesz chciał się dalej rozwijać będziesz musiał sięgnąć po dietę. Ja z kolei sceptycznie podchodzę do kwestii genetyki, Ty piszesz że wszystko od tego zależy, a myślisz że każdy ze znanych kulturystów jest mezomorfikiem i ma gen do ćwiczeń? Niestety nie, w ich opini sukces to jest dieta+trening (w tej kolejności) a skoro odnoszą sukcesy to przychylam się ich opini, nie Twojej. Bez urazy, Czytałem nawet prace znanego kulturysty na ten temat, jak znajdę podeślę Ci na priv