Zacząłem wczoraj przygodę z Mass Effect 2. Warstwa graficzna identyczna z pierwszą częścią. Trzyma wysoki poziom, choć twarze mogły by być lepsze. Wszystko jest niemal identyczne jak z pierwszą częścią. Widać programiści wyszli z założenia, że rzeczy rewelacyjnych poprawiać nie trzeba. Mamy więc tu opcje dialogowe, cut-scenki, animacje postaci, dynamikę akcji takie jak w jedynce.
Gra zaczyna się od mocnego .......***cia (dosłownie). Więcej nie powiem, żeby nie zdradzać szczegółów fabuły. A propos fabuły. Jestem na początku więc za dużo się nie da powiedzieć. Jeśli będzie dobra to nieśmiało można wskazywać kandydata do miana RPG 2010 roku. Mimo, że spędziłem z grą niewiele czasu to już pozostały mi w pamięci pewne miejsca i akcje z gry. To ce..... właśnie te dobre produkcje. Zobaczymy co będzie dalej.
EDIT: No i skończyłem grę. Jedyny mankament to jej długość. Jest zdecydowanie za krótka! Mimo, że grafika jest tak jak w pierwszej części. Fabuła z deka liniowa, ale bardzo ciekawa. A końcówka zrealizowana z hollywoodzkim rozmachem. Podobnie jak Dragon Age, tak tutaj też można zauważyć kilka podobieństw, zwłaszcza z filmami sci-fi. Nie razi to jednak tak bardzo jak w DA. Może dlatego, że zapożyczono elementy z produkcji popularnych jedynie w pewnych kręgach. A może po prostu mam takie subiektywne zdanie na ten temat
===SPOILER===
Final Boss jest ogromny, za to cieniutki jak barszcz. W pierwszej części gry pokonanie ostatniego przeciwnika było wyzwaniem, chociaż był malutki.
Trochę o tych podobieństwach.
1. Rasa Asari jest niemal bliźniaczo podobna do rasy obcych z serialu "Ucieczka w kosmos". Kto nie oglądał to poniżej porównanie
Gra:
http://img.hexus.net/v2/gaming/scree...ari1_large.jpg
Serial:
http://pu.i.wp.pl/?k=MTAyMDE3NjEsMzI2MjY0&f=cap026.jpg
2. Ludzie tworzą humanoidalne maszyny bojowe. Roboty się buntują i wypowiadają wojnę swoim stwórcom. Nie wszystkie są złe. Niektóre przyłączają się do ludzi i stają naprzeciw swoim braciom. Mówi wam to coś? To streszczenie Battlestar Galactica. W Mass Effect również taki wątek zastosowano. Quarianie tworzą do pomocy maszyny, zwane w grze Gethami. dalej już znacie.
3. Nazwisko głównego bohatera - Shepard. Dość popularne. Najbliższe podobieństwo to dowódca John Shepard z Stargate: Atlantis. Shepard występuje też np. w Zagubionych.
4. Postać Jack. Od dziecka przetrzymywana w bazie wojskowej, która specjalizuje się w tworzeniu najlepszych żołnierzy. Produkcja odbywa się przy pomocy treningu, mieszania w mózgu i zabawy genami. W pewnej chwili przyszli żołnierze uciekają z bazy. Znów mamy zgapiony pomysł z TV. Tym razem nawiązanie do serialu Jamesa Camerona, "Cień Anioła".
I wiele innych.
===Koniec SPOILERA===