Wyświetl pojedynczy post
Mareq
Senior Member

Od: 04.2007

Ignoruj użytkownika Pomoc
Stary 30.01.2010, 16:47
Cytat:
Skoro szef unijnej dyplomacji nie ma pojecia o niewyobrazalnym sukcesie jednego z panstw czlonkowskich na polu dyplomacji to oczywiste jest chyba cos innego Chyba, ze mowimy o totalnej niekompetencji nowego Ministra Spraw Zagranicznych UE. Ale wtedy wystawiamy bardzo nieprzyjemny rachunek funkcjonowaniu TL. I tak zle i tak niedobrze.
Moim zdaniem nowa ,,minister spraw zagranicznych'' jest w dużej mierze niekompetentna , być może nawet totalnie . Co nie zmienia sytuacji , że ocenianie z tej perspektywy i po 2mc , efektów nowelizacji Traktatów , jest śmiesznością . Po pierwsze doświadczenie i kompetencje może nabyć a po drugie ma szanse otoczyć się odpowiednią ekipą i tym samym dobrze prowadzić politykę zagraniczną . Na pewno nie będziemy podsumowali jej pracy i wzmocnienia prerogatyw ,,ministra spraw zagranicznych'' po 2mc prac.

Cytat:
Skoro nie wiadomo jak i za jaka cene zostal wybrany to ciezko mowic o niezaleznosci
niezależności nie poznaje się po sposobie wyboru , tylko po działaniach .
Klaus został prezydentem dzięki temu , że dostał głosy komuchów , wątpię czy jest od nich chociażby w jakimś stopniu zależny.

Cytat:
Dalej fukncja ta, mimo zamysłów bycia najwazniejsza zostala zmarginalizowana. Ot przyklad, Pani Ashton miala miec kompetencje wiceprzewodniczacego komisji. W zwiazku z tym Baroso powolala chyba wiecej wiceprzewodniczacych niz ma PO, zeby sila jej glosu byla zadna
Po pierwsze Ashton jest pierwszym vc , więc stoi wyżej w rankingu niż pozostali a po drugie w Barroso I było ich 5 a teraz razem z Ashton jest 7 , faktycznie kolosalna zmiana.
Bardzo słaby argument , który mógłby świadczyć o marginalizacji tej funkcji .
Zgoda , że jeżeli chodzi o personalia , to nominacja Ashton nie jest nową jakością . Dla mnie osobiście była sporym zawodem . Czego nie mogę napisać o wyborze Van Rompuya , któremu dwałem spory kredyt i pokazuje pierwszymi swoimi działaniami , że raczej na zaufanie zasługuje.
Więc mamy remis , jeżeli chodzi o personalia , które powtarzam nie są po pierwsze wyrokiem na ich działalność , bo ja mogę wskazać kilku anonimów , którzy np w KE dokonali wielu dobrych rzeczy , a po drugie są tylko jednymi z wielu zmian wprowadzanymi przez TzL i nie mogą wpływać na całkowitą ocenę skutków jego wejścia w życie .

Cytat:
Sam sie śmiejesz z tego artykułu - bo on dla kogoś kto mieszka w Polsce jest śmieszny
Jak nas opisują tak nas w szerokim ($ , €) świecie widzą.
Dobra prasa ma zalety , zła prasa nie , to chyba oczywiste w każdej dziedzinie życia.
Być może jest zbyt generalny , ale żeby od razu śmieszny ? eee...
Ostatnio edytowane przez Mareq : 30.01.2010 o godz. 16:51.