|
A na oficjalnej stronie Kubania wywiad z jednym z lepszych w mojej ocenie trenerów bramkarzy w ostatnich latach jakich miała Wisła czyli Dumitru Stingaciu ...
- Dumitru , czy udaje Ci się dotychczas równo dzielić swoją uwagę między czterech bramkarzy?
W pełni. W każdym klubie prawie zawsze pracuję z czterema bądź pięcioma bramkarzami. Młodzi i perspektywiczni podnoszą swoje umiejętności w moim systemie pracy, doświadczeni razem z młodszymi wspólnie pracują aktywnie , rywalizują.
- Czy możesz kogoś wyróżnić z tych którymi się obecnie opiekujesz?
Nie. Teraz wszyscy są na tych samych warunkach. U nas w tej chwili na pozycji bramkarza nikt nie ma pierwszeństwa. Przy czym w każdym z chłopaków , z którymi teraz pracuję widzę potencjał, dodatkowo Aleksiej Stiepanow ma bardzo duże doświadczenie ligowe.
- A jaką cechę w twojej ocenie ,specjalisty, powinien mieć dobry bramkarz, co jest najważniejsze dla Ciebie?
Wyczucie pozycji. Dobry bramkarz w każdej sekundzie meczu musi właściwie oceniać swoje położenie względem bramki ,którą ma za plecami i wtedy kiedy jest to wymagane znaleźć się w odpowiednim miejscu, we właściwym czasie. Poza tym naturalnie czas reakcji , skoczność , gra nogami ... inne rzeczy to pochodne pracowitości i charakteru. Patrząc na to Pani pytanie w szerszym kontekście zawsze uważałem i uważam ,że dobry bramkarz powinien być przede wszystkim mądrym człowiekiem. Dobry bramkarz równa się mądry bramkarz.
- Można odnieść wrażenie ,że poszczególni członkowie obecnego sztabu szkoleniowego Kubania rozumieją się bez słów w wielu sytuacjach . Jak długo pracujecie razem ? Jak długo znacie się z Petrescu ?
Z Danem jako trener współpracuję już około czterech lat. Dana znam już długo bo obaj zaczęliśmy w tym samym czasie występy w młodzieżowej reprezentacji Rumunii , potem razem broniliśmy barw bukaresztańskiej Steauy , graliśmy w reprezentacji Rumunii. Sporo razem przeszliśmy w naszej piłkarskiej karierze . Pozostałych kolegów znam również od dawna.
- Widać ,że jesteście przyjaciółmi ale na treningach , pracując z drużyną , w wielu sytuacjach zwracacie się do Dana per Pan ?
Owszem. Przyjaźnimy się z Danem ale on jest pierwszym trenerem ,dla nas jest on niepodważalnym autorytetem , do niego należy zawsze ostatnie słowo.
- Dumitru co w twojej bogatej piłkarskiej biografii było najjaśniejszym punktem?
Uczestnictwo w rozgrywkach Ligi Mistrzów ze Steauą , gra w na MŚ w 1998 roku z reprezentacją Rumunii. Dla każdego piłkarza gra na najlepszych stadionach Europy i świata to zawsze wielkie przeżycie. Cieszę się ,że mogłem grając czynnie w piłkę zapisać swoją biografią , malutką stronniczkę w historii rumuńskiej piłki nożnej.
- No a zwycięstwo nad Barceloną w finale Pucharu Europy w sezonie 1985-86 ?
O tak ! To było naprawdę świetne doświadczenie ! Miałem wtedy 21 lat i byłem rezerwowym bramkarzem Steauy. Byłem zmiennikiem naszego legendarnego bramkarza Helmuta Duckadama.
- Już dziesięć dni poznajesz drużynę. Czy możesz już na tym etapie wyróżnić jakieś obserwacje , odczucia?
Maksymalne zaangażowanie podczas przygotowań , dobrą ogólną atmosferę, zdyscyplinowanie oraz to jak szybko moim podopieczni przyswoili polecenia jakie wydaję im po angielsku. Możemy sprawnie współpracować nawet gdy nie ma w pobliżu Emila Karasa który by tłumaczył z rumuńskiego.
- A ile masz języków obcych w swoim prywatnym arsenale ?
(śmiech) Angielski , turecki , włoski , bardzo słabo hiszpański. Mam nadzieję ,że nauczę się i rosyjskiego.
Jakieś kroki w tym kierunku już podjąłem wraz z Cristinelem Pojarem . Póki co nie mam za bardzo czasu na lekcje i naukę. Cristinel bardzo szybko osiągnął pozytywne rezultaty w nauce polskiego . Podobnie jest obecnie z rosyjskim. Nieodzowne rosyjskie słowa podpowiada mu lekarz Sasza Linskij albo masażysta Igor Grigorienko.
- Piłka to oczywiście podstawowa sprawa a co poza nią ? Czym się zajmujesz ? Zainteresowania ?
Zawsze interesowałem się piłką nożną. Pochodzę z kurortowego miasta Brasov i właśnie tam stawiałem pierwsze kroki w tej dyscyplinie. Poza tym jeżdżę na łyżwach , gram w tenisa. Bardzo dużo słucham i interesuję się muzyką klasyczną. O teraz na przykład słucham twórczości Schuberta.
|