koyoot napisał(a):

|
wyar jest dokladnie jak piszesz. Prawo nie dziala wstecz, i jednoczesnie ustawa zabrania podpisywania umow reklamowych z bukmaherami internetowymi. Co moga zrobic nam gdy my juz taka umowe podpisalismy. Naskoczyc, co najwyzej.
|
Wg mnie jest inaczej niestety:
Art. 29
1. Zabrania się reklamy i promocji gier cylindrycznych, gier w karty, gier w kości, zakładów wzajemnych oraz gier na automatach.
2. Zabrania się informowania o sponsorowaniu przez podmiot prowadzący działalność w zakresie gier cylindrycznych, gier w karty, gier w kości, przyjmowania zakładów wzajemnych oraz gier na automatach.
Po bardzo pobieżnym przeglądnięciu tej ustawy wydaje mi się, że tu chodzi nie o zakaz podpisywania umów ale o zakaz reklamy i sponsoringu przed podmioty prowadzące działalność polegającą na zawieraniu zakładów wzajemnych. Ale szczytem głupoty dla mnie jest co innego, a mianowicie obowiązek uzyskania zgody przez takie podmioty na wykorzystywanie wyników sportowych (i nie tylko):
Art. 31
2. Podmiot posiadający lub ubiegający się o zezwolenie na prowadzenie zakładów wzajemnych lub zmianę jego warunków, dotyczące wyników sportowego współzawodnictwa ludzi lub zwierząt, obowiązany jest uzyskać zgodę krajowych organizatorów takiego współzawodnictwa na wykorzystanie jego wyników.