Wyświetl pojedynczy post
wyar
Senior Member

Od: 02.2006

Ignoruj użytkownika Pomoc
Stary 21.01.2010, 21:28
eye63 napisał(a):Wyświetl post
Czytałem w jednej z gazet, iż idą na "wojnę". Umowę podpisali jakoś tuż przed wejściem ustawy i strata tego sponsora kosztowałaby ich kilkaset tysięcy złotych - a bez tych pieniędzy byliby grubo do tyłu jeśli chodzi o organizację konkursu.

Więc organizatorzy poszli na całość, liczą, że albo przejdzie im to płazem, albo kara jaka zostanie wymierzona, będzie mniejsza niż wartość kontraktu sponsorskiego - co zawsze będzie jakimś tam plusem w porównaniu do zawieszenia umowy i całkowitego braku zysku.
Możliwe jest jeszcze jedno rozwiązanie - lex retro non agit. Wciąż zastanawiam się,czy jeśli "w przeszłości" (tj.,wtedy,kiedy ustawa nie obowiązywała) ktoś podpisał umowę,z której wynikają jakieś skutki "w przyszłości" (ustawa już obowiązuje), winien przejmowac się taka ustawą. To pytanie raczej do prawników,ale moim zdaniem kontrakty i prawo do reklamy dla internetowych buków winny byc respektowane aż do wygaśnięcia umowy.Pamiętam mgliście aspekty prawne,ale coś gdzieś kiedyś mi swita,że w "Państwie Prawa" ( dobra,zagalopowałem się...) ustawa nie działa wstecz zwłaszcza wtedy,jeśli dla zainteresowanych oznacza to zmianę na gorsze...
To dałoby oddech prawnikom i dłuższy czas na obejście cudownych pomysłów polityków miłościwie nam panujących...
You'll never know...
Odpowiedz cytując