Wyświetl pojedynczy post
Gordian
Senior Member

Od: 08.2006

Ignoruj użytkownika Pomoc
Stary 16.01.2010, 11:18
Oczywiście zgadzam się z Tobą, jeśli chodzi o funkcjonalność Manufaktury i Łódzkiego Andelsa. Pod tym względem jest to dużo lepiej rozwiązane od krakowskich odpowiedników. Jeżeli chodzi o estetykę, wkomponowanie w otoczenie (o czym wspominał autor), czy też rozmach danych inwestycji to ciężko mi uznać wyższość Łodzi. Rzeczowy Andels, Adaptacja Fabryki jest jak najbardziej OK, podoba mi się. Jednak jak to widać na obrazku, szklany kloc wystający ponad budynkiem fabryki koncertowo pierniczy cały wygląd hotelu. Autor mówił o niespójności w krakowskiej architekturze, o chaosie (tu miał rację), jednak wychwalanie Łodzi pod tym względem to już grupa pomyłka. Najlepiej to obrazują wizualizacje planowanych budynków, które wkleiłem w poprzednim poście.

Czy Bonarka jest lepsza od Manufaktury? Pewnie pod wieloma względami nie. Autor wręcz nazywa ją tandetnie wykonaną. Tymczasem jest całkiem w porządku. Na pewno wygląda nowocześniej i jak to określiłem"lżej" od Manufaktury.

Mógłbym się przyczepić wielu rzeczy w tym tekście. Autor wytyka, to że Kraków ma czyżyńską hale na, papierze, a Łódź już swoją wybudowała. Chwali, że zgarnia jakieś tam nagrody etc. Tymczasem śmiem twierdzić, że gdyby Łódź wybudowała sobie stadion miejski na 45 tys widzów za 700 mln zł, to na hale by już nie starczyło.
Ostatnio edytowane przez Gordian : 16.01.2010 o godz. 11:31.