Wyświetl pojedynczy post
Marcinklon
Senior Member

Od: 03.2008

Ignoruj użytkownika Pomoc
Stary 12.01.2010, 09:21
panew napisał(a):Wyświetl post
Na desce napewno pierwsze kroki łatwiej postawić niż na nartach, ale z moich obserwacji potem dużo trudniej na desce "przeskoczyć" kolejny poziom umiejętności
na stokach widzi się sporo narciarzy dających sobie rade praktycznie w każdych warunkach z pełną swobodą, natomiast jeśli chodzi o deskarzy to już gorzej
z mojej niekrótkiej kariery narciarza widziałem JEDNEGO snowboardziste radzącego sobie na pełnym luzie ze zmuldzonym stokiem

poza tym moim, zdaniem deska odchodzi powoli w nisze, zwłaszcza po pojawieniu się freeride'owego sprzetu narciarskiego

na zachodzie zresztą deskarzy jest kilkukrotnie mniej niż u nas na stokach

zresztą:

Nie wiem skąd masz te dane ale są tak trafne jak prognozy na pogodynce, ale skoro widziałeś jednego snowboardziste który sobie dobrze radzi to nie dziwne. Więc do rzeczy 80% sprzedawanych desek na świecie to deski o przeznaczeniu freestyle czyli po twojemu do siedzenia na śniegu a pozostałe to deski allmountain, freeride, Race, Boardercross, czyli po twojemu do radzenia sobie na muldach. Od kilku lat rozkład sił utrzymuje się na poziome około 40 - 60 z przewaga nart. Młodzi ludzie częściej wybierają snowboard niż narty. Największy wzrost został zanotowany po włączeniu snowboardu do dyscyplin olimpijskich. Jeszcze kilka lat temu zjawisko o nazwie snowpark występowało jedynie w Zieleńcu i za granicą. Teraz na byle stokach można spotkać przeszkody dla snowboardzistów i freeskierów, liczne imprezy snowboardowe, testy sprzętu, wyjazdy, polskie firmy, które ciągle się rozwijają . Nie zapominając już o polskich filmach snowboardowych (3 premiery w tym sezonie mamy juz za sobą) które z powodzeniem prezentowane są w europie co świadczy o ich mocnej pozycji. Jeżeli tak odchodzi się w nisze to cała naprzód !
Ohghnom wasz jeśli wy przyjdziecie do Izraela byliście mordowane wy uważacie w aeroporcie my fiksujemy
Odpowiedz cytując