Wyświetl pojedynczy post
Mareq
Senior Member

Od: 04.2007

Ignoruj użytkownika Pomoc
Stary 09.01.2010, 01:14
Cytat:
Mareq - Chile Pinocheta było państwem autorytarnym z liberalną gospodarką, co zaowocowało największym w historii rozwojem tego kraju. Oczywiście wielu ludziom na świecie się to nie podobało i nie podoba do dziś, stąd tłuczenie ludziom do łba papki o tym jakoby było to państwo totalitarne, faszystowskie i Bóg jeden raczy wiedzieć jakie jeszcze.
Być może było państwem w którym występowała liberalna gospodarka , ale napisałeś jeszcze o szerokiej sferze swobód. Ciężko pinochetowskie chile zaklasyfikować do grona krajów o szerokich swobodach obywatelskich . Chyba że Ty miałeś na myśli szerokie swobody związane z gospodarką , a ja źle to odczytałem.

Cytat:
No polemizowałbym z tym stwierdzeniem i stawiał jednak na monarchię jako dużo lepszy ustrój...
Wystarczy że trafi się jakiś degenerat i z monarchii mamy tyranię i to jeszcze dziedziczną.
Zresztą nie ma obecnie na świecie monarchii sensu stricto w jej dawnym pierwotnym wydaniu (nie wiem do końca jak funkcjonują rządy na półwyspie arabskim) , więc wydaje się , że ustrój ten odszedł do lamusa nie wytrzymując upływu czasu.

Gdybym miał się bawić w teoretyzowanie , to najlepszym ustrojem wydaje mi się arystotelesowska arystokracja .
Ostatnio edytowane przez Mareq : 09.01.2010 o godz. 01:21.