|
Nie wypowiem się o Marcelo, ale spróbuję postawić się w roli RN czy Cupiała i decydować, czy transfery mają być gotówkowe, czy nie.
Spojrzę na ostatnie lata i spróbuję ocenić, które transfery gotówkowe i bezgotówkowe były udane, nieudane, jako nieudane będę traktował również zawodników, którzy nie spełnili/spełniają pokładanych w nich nadzieji. Co nie zmienia faktu, że np Kirm kiedy wpasuje się, będzie dobrze grał. Ja mówię o teraz. Nie włączam do tego zestawienia Garguły i Niedzielana z wiadomych względów.
Bezgotówkowe:
UDANE: Alvarez, Marcelo, Cleber, Singlar, Cebanu, Paulista, Dolha, Penksa, Błaszczykowski(za totalne grosze)
NIEUDANE: Jop, Beto, Thwaite, Dudu, Matusiak, Svitlica, Radovanovic, Burns, Kaczorowski,
Gotówkowe:
UDANE: Junior Diaz, Dudka, Boguski(dam na siłę, że był to transfer gotówkoy, choć tak jaki Kuba kosztował grosze)
NIEUDANE: Jirsak, Kirm, Łobodziński, Norbert Varga, Ćwielong, Chiacu, Barreto, Gołoś, Pawełek(przynajmniej dla mnie Wisła powinna kupić lepszego bramkarza), Kryszałowicz
Jest to zestawienie mniej więcej od sezonu 2005/2006. I co widzimy? Wręcz TRAGICZNĄ skuteczność transferów gotówkowych. Ledwuie 3 transfery, i tak za takie pieniądze, że tych 3 zawodników kosztowało mniej niż... Jirsak!! Policzcie sobie sumę jaką wydaliśmy na pozyskanie i utrzymanie zawodników pozyskanych nie z wolnego kontraktu. Jedna wielka pomyłka.
Co jeżeli chodzi o transfery bezgotówkowe? Było wiele pomyłek, to prawda, ale dzięki Bogu duża większośc tych zaowdników po pół roku, roku odeszła z Wisły. Większość z nich miała kontrakty krótkoterminowe. No i chyba najważniejsze- wśród transferów zawodników wolnych, są trzy, moim zdaniem najlepsze transfery Wisły ostatnich lat - Marcelo, Błaszczykowski i Cleber?
Więc pytanie? Co woli RN i Cupiał? Ja nie chcę oceniać, nie mówcie, że bronie Zarząd. Ja tylko chcę pokazać, jakimi argumentami mogą się posługiwać. I żeby następnym razem forumowicze zastanowili się za nim napiszą: "kupić go, nieważne za jaką cenę, na pewno sprzedamy go drożej". Bo narazie takim przypadkiem jest tylko Dudka.
Powód: zapomniałęm o Kubie
Ostatnio edytowane przez WioReXXX : 07.01.2010 o godz. 19:13.
|