Wyświetl pojedynczy post
1q2
Socios Wisła Kraków

Od: 02.2005

Ignoruj użytkownika Pomoc
Stary 06.01.2010, 23:42
orzeu napisał(a):Wyświetl post
Zle to pojmujesz.
Ludzi inteligenntnych jest tyle samo we wszystkich partiach, przypuszczam ze nawet w SLD by sie ktos taki znalazl :] Trik polega na zdobyciu poparcia ludzi nieswiadomych pogladow tych na ktorych glosuja, a niejednokrotnie nawet nieswiadomych swoich wlasnych pogladow. Skoro:
1 - 50% ludzi nie rozumie Wiadomosci w TV to sa oni lakomym kaskiem do manipulacji
2 - emocje w wyborach bior czesto gore nd rozsadkiem i chlodna kalkulacja
1 i 2 daje 3 - rozwiazanie wystawione jak na dloni specom od politycznego PR. Wystarczy:
a) dotrzec do mediow odpowiednio lub
b) wstawic tam swoich ludzi lub wrecz
c) stworzyc wlasne media

Proste jak drut. Dopoki w Polsce nie bedzie tak jak w USA, gdzie masz do wyboru CNN i FOX'a odmienne swiatopogladowo dwie wielkie telewizje i roznych pogladowo dziennikarzy z kazdej dziedziny (w tym bardzo istotnej dziedziny show, takich Wojewodzkich i im podobnych) to wyniki wyborow beda w 100% zalezne od tego co powie telewizja. A ze telewizja w calosci mowi jednym glosem wychwalajac jedna opcje, a przede wszystkim osmieszajac druga to efekty sa jakie sa. Banalny podzial na "moherowe berety" i "mlodych z wielkich miast" funkcjonowal bedzie w najlepsze. Znam bardzo inteligentnych ludzi, ktorzy uwazaja ze 4 mln wyborcow PiS to sluchacze Radia Maryja. Nawet gdy pokaze sie im badania sluchalnosci to i tak nie wierza ze moze byc ktos mlody glosujacy na PiS. Tak samo jak znam ludzi, ktorzy potrafia w dyskusji 4 godziny bronic globalnego ocieplenia choc nie maja ani jednego argumentu na poparcie swych slow, a na przedstawione wykresy reaguja histerycznie. Bo oni widzieli filmik na Nationalu ze domek misia polarnego topnieje i fakty juz im sa niepotrzebne. Tak dzis funkcjonuje swiat, na emocjach. Jedna strona konfliktu ideologicznego ma granie na emocjach opanowane do perfekcji (ckliwe felietoniki w GW, NY Times, filmiki a'la Michael Moore, Al Gore itp), druga dopiero raczkuje (np. Wilders).
Ja się odniosłem tylko do postu Framata który tak po bandzie jechał - w stylu nawet mi ich nie żal(tych co na PO głosują), bo to wyprane debile a prawda jest taka że debili dających sobą manipulować nie brakuje w żadnej ze stron.
Jasne że szeroko pojęte media w dużej mierze kreują poglądy i jasne że u nas nie ma równowagi sił.Ja badań oczywiście nie przeprowadzałem ale uważam że polityką, w sposób świadomy i wielotorowy, to przy na prawdę optymistycznych szacunkach - interesuje się max 10 procent dorosłych Polaków.
Reszta(w zależności jak jest wyprana) albo poczyta onet, oglądnie wiadomości bądź fakty, tudzież posłucha co Rydzyk powie, spojrzy na jakiś njus w SE, albo w ogóle nic nie czyta, nic nie ogląda a wszystko wie najlepiej.

I faktycznie gdy ktoś siedzący w temacie(jak sporo osób tutaj) mający bardziej prawicowe zapatrywania i nie popierający z różnych względów PO, zacznie dyskutować z kimkolwiek o odmiennej opcji, to ma duże szanse że trafi na kolesia który tyko wali sloganami a jego wiedza merytoryczna jest równa 0.
I faktycznie na dziś dzień , takich osób w PO jest więcej ale nie że z zasady że każdy kto na nich głosuje to głąb, ale po prostu ta partia ma największe poparcie.

Przykład USA trafny - jeszcze jeśli chodzi o tą dużą politykę to różnice nie są tak znaczące ale patrząc na różne stany, ich prawodawstwo, obyczaje itp - to rzeczywiście, w USA możesz sobie wybrać miejsce zamieszkania ze względu na swój światopogląd.

Tyle że Europa to jednak trochę inna para kaloszy i ona skręca(jako całość)w te rejony których nie lubicie, i tu nawet nie chodzi o tzw lewactwo bo jeszcze kilkanaście lat temu lewica rządziła w wielu krajach, teraz to chyba oprócz Hiszpanii nie rządzi nigdzie ale właśnie w takie lawirowanie coby być trochę konserwatystą, trochę liberałem itp

ps tak mnie najszło w kwestii podziału rynku medialnego.Prasa/internet - dominacja mediów przychylnych PO.Natomiast jeśli chodzi o TV to tu na dziś mamy równowagę.Polszit+ ich kanał informacyjny+ Super Stacja to nisza więc mało ważne komu sprzyjają.Podobnie jak np Trwam
TVN - sprzyja PO, czasami LSD - natomiast nie ma tu sytuacji typu - przykaz z góry ,politycy we władzach - jest mnóstwo sytuacji gdzie atakowane jest PO
TVP 1 - to czysty polityczny łup , jak ktoś mi znajdzie choć 1 informacje krytykującą Pis bądź prezydenta - stawiam flaszkę.
Ostatnio edytowane przez 1q2 : 07.01.2010 o godz. 00:55.
94 - Allah Akbar!!