HEDu napisał(a):

jeśli już porównywać dokonania ofensywne Piotrka i Alvareza to od środka poprawnie wyglądają tak:
Piotrek, gol + 4 asysty.
Alvarez, 2 asysty.
tylko co one oznaczają? jedyna bramka akurat tutaj Piotrka wystawia bardzo do góry, bo Pablo nie ma żadnej, ale łohoho 1 bramka to jest coś 
asysty:
Piotrek, 3 asysty z rzutów wolnych, wszystkie skonczone przez Marcelo, 1 asysta to dośrodkowanie z Polonia Bytom do Cwielonga. Alvarezowi nie dawano wykonywac stałych fragmentów więc nie wiadomo jakby było, dla mnie asysty po stałych fragmentach sie nie liczą bo taki Dawidowski może grać po 90 minut (jakby nie był kontuzjowany, ale to pominmy) i zawsze wykonywał stałe fragmenty to mógłby tez mieć jakies asysty.
Alvarez, dośrodkowanie, Jasinski strzelił samobója, 1 asysta. Druga to podanie w głąb pola do Małeckiego, który jednak przejsc musiał 2 czy 3 rywali by strzelic, więc to taka pół asysta.
Innym faktem jest to że Brożek to przekwalifikowany napastnik a potem pomocnik. Więc jemu i tak powinno zdarzać się częściej dośrodkować czy podać, a tu tylko stałe fragmenty, więc zawodnik raczej statyczny, podobnie jak Alvarez, wg mnie są to dobrzy, solidni zawodnicy jak na swoje pozycje, a ich porównywanie mija sie z celem, Pablo niech popracuje nad dosrodkowaniami a Piotrek nad tym by w ogole dosrodkowywac... no i jednak często źle sie ustawia, spoznia kiedy wyjdzie do przodu (ale to bardziej wchodzi w srodek niż na flanke). Pablo przynajmniej próbuje dośrodkowywać, popełnia błędy w kryciu, ale jest dużo lepszy w tym niż Diaz. Tak samo wszyscy powinni strzelać, a niech strzelają, tak samo dośrodkowywać, a nuż coś wpadnie. Inaczej mecze są takie monotonne i nudne, nic sie nie dzieje, bo każdy boi sie podjąć ryzyka, a Alvarez próbuje. Z tym trzeba też sie liczyć. U nas kilku piłkarzy ma możliwosci do zakonczenia akcji indywidualnie czy pogrania z klepy, ale czemu wielu tego nie robi ? Nie wiemy. Napewno nie jest to problem samego Alvareza który tylko w 1 meczu tak nieporadnie dośrodkowywał, a może miał takie zadania ? Puszczac lobiki na wysokich obroncow i liczyc na to że ktorys zje odbije i taki Małecki strzeli brame ? Nie wiem czy darmowy Golanski teraz byłby lepszy od niego, a w lidze niby kto ? Rzezniczak ? no prosze.
|
Alvarez to właśnie poziom Rzeźniczaka (wg mnie) i dośrodkowania ma podobne i nie mówię tu tylko o meczu z Legią ale o większości w jego wykonaniu....
A Piotrek ma potencjał większy tylko jakoś tego nie pokazuje. Gra niechlujnie, nie zawsze się stara itd
Gdyby miał konkurenta to zagrałaby max tak w 10 meczach na 17 w tej rundzie. (Alvarez zresztą podobnie)
Gdzie Alvarez miał te 2 asysty (nie pamiętam) a w dodatku PS podsumowanie rundy widniej przy nim 0 0

Wszystkie mecze widziałem i nie pamiętam... mógłbyś przypomnieć?
PS
Co to ma za znaczenie że Piotrek to przekwalifikowany napastnik? Coś z tego ma wynikać? To dajemy Piotrkowi równocześnie taryfę ulgową przy kryciu bo "były napastnik" jeśli więcej wymagamy w grze z przodu od niego? A Alvareza rozgrzeszamy za grę do przodu bo zawsze był obrońcą?