Wyświetl pojedynczy post
M89
Senior Member

Od: 01.2003

Ignoruj użytkownika Pomoc
Stary 01.01.2010, 16:37
Prezydent Krakowa: "Nie zejdźcie na psy!"

Tradycyjnie, zawody symbolicznym pierwszym kopnięciem rozpoczął prezydent Krakowa Jacek Majchrowski. Jak większość zebranych był świeżo po balu, ale nawet to nie tłumaczy faux pas, jaki popełnił podczas przemówienia: - Życzę Wam, żeby w 2010 roku wyniki były zdecydowanie lepsze i żebyście nigdy nie zeszli na psy.

Znawcy krakowskich klimatów kibicowskich wiedzą, że określenie "zejść na psy" nie jest pod Wawelem neutralne, ale może też oznaczać przerzucenie się na kibicowanie Wiśle (w kibicowskiej gwarze Wisła to "Psy", podczas gdy Cracovia do "Żydzi"). Choć Majchrowski zebrał aplauz części kibiców za ten fragment mowy, prezydent powinien eksponować to, co łączy, a nie dzieli zwaśnionych fanów Cracovii i Wisły.

W klimat słów z przemówienia prezydenta Krakowa wkomponowały się też spalone na płocie szaliki Wisły.

Za portalem interia.pl
Link

A pomyśleć, że do tej pory starałem się raczej bronić tego fajansa. Wiedziałem, że jest kibicem Cracovii, ale można być kibicem z klasą (szczególnie zajmując takie stanowisko). Myślałem, że właśnie taką klasę posiada... jak widać się przeliczyłem. Młody jestem i głupi.
Ostatnio edytowane przez M89 : 01.01.2010 o godz. 16:39.

Po burzy słońce wychodzi zza chmur...