Hamas_kr napisał(a):

|
Tak szczerze. Nie sądzicie, że troche "róbta co chceta" się kłóci z taką dbałością o życie ludzkie?
|
Nie wiem czy jesteś za młody, czy nie interesowałeś się muzyka alternatywna lat 80-tych i środowiskiem/audycjami radiowymi z tym zwiazane? Zatem wytłumacze skad sie wzieło "
róbta co chceta" Tobie i paru innym osobom. Zycie punkowca/metala czy innego zgreda nie było łatwe w latach 80tych i wiązało się z tym ze często nie mozna było w szkole sredniej nosic nawet troche dłuzszych włosów (wiadomo były szkoły bardziej liberalne), do tego dochodził sposób ubierania sie, zupełnie nieakceptowalny. Owsiak, osoba juz wtedy dobrze znana, głównie jako współorganizator Jarocina, prowadzący audycje "rozgłośni harcerskiej" gdzie chyba tylko tam mozna było posłuchac "normalnej" muzyki, głównie pod wpływem listów od zrozpaczonej, zbuntowanej młodzieży jak to tępieni sa w szkole i przez rodziców za sposób ubierania się i uczesania (teraz nieprawdopodobne, prawda?) ułozył hasło "róbta co chceta" i mówił o tym w 3-kowym "Brumie" czy zinach. Zreszta w tych klimatach "urodził " sie WOŚP, na poczatku jako trasa koncerowa 3 kapel (chyba IRA, VooVoo i cos tam jeszcze), ludzie słuchajacy 3-ki zaczeli wysyłac pieniadze i tak sie zaczeło.
Potem był program w TV o tym tytule ale o zupełnie nieszkodliwym znaczeniu j.w., określenie buntu młodzieńczego a na pewno nie chodziło o robienie nic złego. Kiedy okazało się, ze jest to zwykle rozumiane inaczej, Owsiak zmienił tytuł programu, wydaje mi sie że już nie uzywa tego zwrotu ale przylgnął on do niego.
Znaczenie "róbta co chceta" nie znaczy dosłownie, ale rozumiem ze jest pojmowane tak bez znajomości historii jego powstania.
Editka:
Miałem okazję bywac na oddziałach neonatologii i pediatrii w kilku szpitalach i naprawdę urzadzeń z naklejonym serduszkiem jest wszedzie bardzo duzo. Az strach myslec co by sie działo gdyby tego sprzetu tam nie było.
Wszystkim sceptykom WOŚP nie zycze takiego kontaktu z tymi oddziałami w przyszłości ale chce zeby sie troche zastanowili. Nie ma znaczenia dla mnie co sie dzieje z tymi pieniedzmi, ja widze badania i ratowanie zycia noworodkom za pomoca tego sprzetui to mi wystarczy.