Wyświetl pojedynczy post
picasso
Senior Member

Od: 07.2005

Ignoruj użytkownika Pomoc
Stary 27.12.2009, 22:38
P.e.c.h napisał(a):Wyświetl post
No napisałes dane które wg mnie przemawiają za tym ze metro do nas nie pasuje.
Jedynie sztokholm na zbliżoną gęstośc zaludnienia do naszej, ale i tak wieksza
kwestia interpretacji.ja skolei uważam,ze skoro tak małe (powierzchnią) miasta wybudowały metra,to my tym bardziej mamy podstawyby było ono u nas.jeżeli brać pod uwagę jak sugerujesz gęstość zaludnienia,to w Polsce metro powinno jeździć przede wszystkim w Chorzowie-swego czasu najgęściej zaludnionym mieście w Polsce-nie wiem czy to dalej aktualne.
a metro tak jak jest chyba na całym świecie jest najszybszym i z największą przepustowością środkiem transportu i wydaje mi się,że tylko ono byłoby prawdziwą alternatywą dla transportu indywidualnego.z tym,że zdaję sobie sprawę,że to są tylko mrzonki na najbliższe kilkadziesiąt lat.na dzień dzisiejszy moim zdaniem powinno się przede wszystkim wpuścić autobusy i busy na torowiska tramwajowe,eszędzie tam gdzie są one wydzielone,budowa parkingów podziemnych np na placu Inwalidów,Kleparzu,w rejone Mostu Grunwaldzkiego,Muzeum Narodowego i dopiero wtedy ograniczanie ruchu między pierwszą obwodnicą i alejami i po trzecie rozwój kolei miejskiej tzn coś w stylu łącznicy Bonarki/Krzemionek z Zabłociem,aby pociągi jadące od strony Kalwarii/Oświęcimia mogły omijać Płaszów.wtedy podróż ze Skawiny do centrum skróciłaby się do 20 min.oczywiste jest,że musiałyby one kursować odpowiednio często(uważam,że co pół godz) co wiązałoby sie z doplatami ze strony samorządów do tego rodzaju komunikacji.tak samo powinna sie zwiększyć ilość pociągów od strony Krzeszowic.mogą to byc małe składy,byle jeździły częściej/zresztą wszędzie tam gdzie są w Krakowie tory powinno sie je udostpnić dla takich szynobusów i porobić dodatkowe przystanki,zwłaszcza chyba Huta pod tym względem jest wyjątkowo zaniedbana.
dziękuję za uwagę
Odpowiedz cytując