Wyświetl pojedynczy post
Jurand
Socios Wisła Kraków

Od: 01.2003

Ignoruj użytkownika Pomoc
Stary 21.12.2009, 10:21
Wydaje mi się, że nie rozumiesz na jakiej zasadzie działa w ogóle komunikacja w Krakowie. Uczepiłeś się tego MPK, a status samego przedsiębiorstwa nie ma tutaj aż takiego znaczenia jakie próbujesz nam przedstawić. Spróbuję więc Ci wytłumaczyć jak to wygląda.
Do roku 2006 Twoje założenia były słuszne, tzn. MPK w całości było zarówno organizatorem transportu miejskiego jak i przewoźnikiem. Jednak od tamtego czasu wygląda to już zupełnie inaczej. Organizatorem transportu jest w tym momencie miasto poprzez ZiKiT, który to ustala trasy, przystanki, częstotliwość jazdy, tworzy bądź likwiduje linie oraz dodatkowo w gestii Rady Miasta pozostaje ustalanie cen biletów. MPK jedynie na podstawie umowy z miastem, która daje spółce przychody na wynegocjowanym z miastem poziomie na podstawie ceny za tzw. wozokilometry, obsługuje wyznaczone linie. Mobilis oraz Przedsiębiorstwo Transportu Samochodowego, które zacznie obsługiwać od przyszłego roku kilka linii, przewożą pasażerów na podstawie podobnej umowy z miastem. Jak widać liczba przetargów na obsługę linii rośnie, stąd tez w kolejnych latach możemy się spodziewać wzrostu liczby przewoźników na krakowskich drogach. Jeszcze obalając Twoją tezę o beznadziejnej kondycji i wysokiej cenie usług MPK, to właśnie ono w ostatnim przetargu wystąpiło z najniższą ceną na przewozy, a przetargu nie wygrało dlatego, że wszystkie autobusy PTS mają być zasilane gazem, co dało im dodatkowe punkty w przetargu. To, że miasto jest akcjonariuszem MPK ma w tym momencie marginalne znaczenie, bo jak zresztą wspomniałem wyżej o 2006 spółka ta zaczyna sama na siebie zarabiać i w nastepnych latach można spodziewać się dalszego zwiększania jej bilansu. Więc podsumowując - ze strony miasta MPK nie dostaje ŻADNYCH pieniędzy poza wynegocjowaną kwotą za przewozy. Natomiast jak wyżej wspomniałem, całkowita prywatyzacja i zabranie KM z gestii miasta, jak pokazują liczne przykłady, nie sprawdza się.
Odpowiedz cytując