Wyświetl pojedynczy post
Siwy_89
Senior Member

Od: 07.2004

Ignoruj użytkownika Pomoc
Stary 20.12.2009, 02:22
pawelwislak - to teraz pomyśl.

Potrzebujesz w godzinach szczytu dojechać szybko z Gdowa do Krakowa - powiedzmy pod Pocztę. Czy zostawienie auta na parkingu wielopoziomowym w okolicach pętli tramwajowej na prokocimiu i przesiadka do wygodnego tramwaju, który odjeżdzałby stamtąd co 5 minut byłoby wielkim problemem?

A oto twoje zyski:

- oszczędzasz na paliwie
-oszczędzasz czas (nie stoisz w korku na wielickiej - rano przynajmniej 15 minut, by dojechać do Powstańców)
- miejsce parkingowe cię nie interesuje
- nie płacisz za nie
- możesz się zdrzemnąć ;-)

Jedyny twój koszt to karta miejska na miesiąc za 47 złotych...

Nie podawajcie argumentów, że musicie się przesiadać 3 razy, a autem jest 3 razy szybciej. Jeśli mieszkacie daleko, a nie wjezdzacie do centrum, to znaczy, że nie stoicie w korkach - sytuacja was nie dotyczy. Wszystko chodzi o poruszanie się po ścisłym centrum, gdzie nie ma możliwości poszerzenia dróg, a jedynym wyjściem jest sprawna i szybka KM.

Jak będziemy się licytować na przykłady kto gdzie dłużej i czym, to ja mogę podać jeden.
Pokonanie odcinka Rondo Mogilskie - Rondo Grzegorzeckie w godzinach szczytu. Tramwajem? 2 minuty. Autem? Pięć razy dłużej...

1q2 napisał(a):Wyświetl post

Tu ogóle nie ma prostych rozwiązań - Metro - 2 linie rozwiązały by sprawy ,no ale to s/f przynajmniej na kilkanaście lat.
2,5 km tunelu pod ścisłym centrum, potem priorytet na każdym skrzyżowaniu, a na tych większych estakada, lub krótki tunel i od razu będzie szybciej. No, i przystanków mniej. Nie tak jak na Al. Pokoju, gdzie tramwaj ma przystanek co 200 metrów.

Tunele wschód-zachód północ-południe są do zrealizowania w ciągu 5-6 lat. A jeśli przygotujemy solidny projekt i dostaniemy dofinansowanie... Zresztą już mamy jeden pseudo tunel. Wystarczy go przedłużyć w stronę Placu Inwalidow o 1,5 km i wyjdzie całkiem fajna linia Huta-Bronowice.

1q2 napisał(a):Wyświetl post

Wtedy można by przyjebać niezłą opłatę za wjazd do centrum samochodem, która odstraszyłaby sporą część.
Opłaty za sam wjazd do centrum to zły pomysł. W ogóle to ciężko mi to sobie wyobraźić. Bramki pod Jubilatem?
Ostatnio edytowane przez Siwy_89 : 20.12.2009 o godz. 02:37.
Odpowiedz cytując