Wyświetl pojedynczy post
pawelwislak
Senior Member

Od: 07.2009

Ignoruj użytkownika Pomoc
Stary 19.12.2009, 23:53
Przeczytałem wasze wnioski, opinie przemyślałem i moja opinia jest taka że obie strony barykady mają rację... Tylko teraz przedstawię mam moją opcje i wizję. No więc nie wiem jak wy ja nie mieszkam do końca w mieście bo mieszkam jeszcze kawałek za Wieliczką w stronę Gdowa tak że dla mnie w ogóle wizja MPK to mrzonki.

Po pierwsze w kwestii komfortu tutaj absolutnie popieram Piotrka żaden autobus żaden tramwaj czy inne cudo nie daje takich warunków jak własne auto z klimą no ale tutaj jest to poprostu nie zaprzeczalne tak jest i koniec.

Druga sprawa w obecnej sytuacji jeżdżę na uczelnie(uek)/praktyki(pkobp w hucie) poł na poł raz autem raz komunikacją miejską. I teraz ocena szybkości dojazdu autem na uczelnie 40 minut ze znalezieniem miejsca do parkowania i dojścia na kampus/ jak jadę z ojcem to plus minus 35(no bo nie parkuje i wysiadam idealnie przy wejsciu na kampus). Jak jadę na praktyki autem to tak do 30 minut maks.

A teraz jak wygląda mój dojazd środkami transportu zbiorowego przystanek mam niedaleko więc spoko to nie problem ale dalej no więc wychodzę na daną godzinę na busa który teoretycznie jedzie punktualnie +- 5 minut to po pierwsze i tak niezła ta punktualność. Druga sprawa to czy się zatrzyma czy nie zależy od tego ile osób wsiadło wcześniej. Ale najwyżej za 5 minut powinien jechać następny z innej firmy wierzymy że się zatrzyma o komforcie jazdy w busie nie wspominam po prostu nie ma oczym.dojazd do ostatniego przystanku z którego dochodze na uczelnie około 40-45 minut albo pod galerię albo pod halę targową no to dojście na uczelnie 10-15 minut suma przy dobrych wiatrach w godzinie idzie się zmieścić. A jak jadę na praktyki to albo cudowna 501 albo tramwaj troche gorszy dodajemy kolejne 15-25 minut i w tym wypadku suma powiedzmy te 80minut. Oceńcie sami.

W ogóle pomijam podejscie władz miasta do busów które nie zawsze mogą korzystać z bus pasów bo one momentami są tylko dla mpk. Pomijam pomysł wyrzucenia ich na obrzeza Krakowa bo coś czuje że duża ich część wyleciała by z interesu nie mówiąc już o wzroście kosztów o 2,5zł na studenta w jednym dniu. czyli mój dojazd by już wynosił 8,5zł. Co teoretycznie przy 1 osobie w aucie jest wersją tańszą ale już przy 2 ta korzyść znika.

Dla mnie po prostu wyższość komunikacji zbiorowych nad autem to bajka!! Ale nie dziwie się też siwemu mieszka na duchackiej ma szybki tramwaj to i komfort ma dla niego dojazd do centrum nie jest problemem bo i książkę sobie poczyta i nawet może się trochę zdrzemnąć ale z mojego punktu widzenia pieprzenie o zamykaniu centrum dla samochodów/busów to skur.........
Odpowiedz cytując