|
Obejrzałem sobie dzisiaj "El Secreto de Sus Ojos"- koprodukcję argentyńsko-hiszpańską z tego roku. Póki co film nie trafił chyba jeszcze do dystrybucji poza krajami hiszpańskojęzycznymi, ale bardzo możliwe, że trafi. Jest we wstępnej 65 filmów obcojęzycznych nominowanych do Oscara i moim zdaniem ma spore szanse przynajmniej na finałową piątkę.
Jest to film bardzo trudny do zaszufladkowania. Z jednej strony jest to opowieść o miłości i to przedstawiona w niebanalny sposób, z drugiej strony produkcja z pogranicza kryminału i thrillera politycznego. Bardzo mocne sceny- gwałt, koleś majtający swoimi niesfornymi częściami mieszają się tu z humorem i to nie zawsze czarnym. Film ma bardzo amerykański posmak, nie będzie kulturowym szokiem dla widza nawykłego do hollywoodzkich produkcji- chodzi mi zarówno o kamerę i sposób prowadzenia narracji, jak i o same dialogi, które są wartkie, pełne celnych uwag i zgryźliwych komentarzy, do tego bohaterowie o bardzo wyraqźnie zarysowanych cechach. Z drugiej strony, choć film z łatwością mógłby uchodzić za amerykański, to ma w sobie coś, co odróżnia go od rzeszy hollywoodzkich filmideł. Film jest nieco wolniejszy, rozwija się swoim tempem, ma niespotykaną już dziś dbałość o detale, smaczki, powtarzające się motywy. Mam wrażenie, że stało się tak dlatego, że film przejął wszystko co dobre w dzisiejszym kinie hollywoodzkim, nie przejmując jego komercyjnych zasad gry. Sceny są nakręcone tak jak chciał tego twórca, a nie producent, nie ma niepotrzebnego skracania czy sztucznego poganiania bohaterów, nie ma niepotrzebnych wstawek, nie ma elementów niepasujących do układanki. Choć film jest bardzo rozstrzelony tematycznie i czasem zaskakuje przeskokami nastrojów, to jest autentyczny( może nawet właśnie dlatego). Nie czuć w nim tej wyliczonej na konkretne efekty sztuczności i chyba to w nim najbardziej urzeka. Gorąco polecam.
Po necie krąży rip z angielskimi napisami, choć napisy nie są najwyższej jakości( literówki, błędy językowe i czasem narzucanie zbyt dużego tempa), to idzie film w pełni zrozumieć. Tak na zachętę dodam, że film na IMDB przy około 2000 głosów ma średnią ocen 8.6.
|