|
Senior Member
Od: 07.2006
|

18.12.2009, 12:37
|
Petrescu: Kiedy polski klub zarobi tyle, co ja?
Cytat:
- Odpadliśmy z Ligi Mistrzów, ale nie mam prawa narzekać. Zdobyłem osiem punktów w fazie grupowej Champions League, zarobiłem dla Unirei 12 mln euro. Kiedy polski klub tyle zarobi, co ja teraz? - zastanawia się trener Unirei Urziceni Dan Petrescu, który czeka na rywalizację w fazie pucharowej Ligi Europejskiej.
Petrescu i jego metody ciężkich treningów okazali się być niepotrzebnymi w Wiśle Kraków, skąd Dan wyleciał przed wygaśnięciem kontraktu. Teraz z maleńkim klubem, Unireą walczył do samego końca o awans do fazy pucharowej LM. Osłabiony kadrowo zespół Petrescu przegrał jednak w Stuttgarcie 1-3, a teraz VfB trafiło na Barcelonę.
Za powodzenie Unirei na Mercedes-Benz Arenie trzymał Marek Konieczny, który był kierownikiem drużyny "Białej Gwiazdy" w okresie, gdy zespół prowadził Dan. Petrescu zaprosił "Konia" na mecz z VfB, bo do dzisiaj obaj panowie są w przyjacielskich stosunkach.Dan do dzisiaj z sentymentem wypowiada się o pracy w Polsce. Jest wdzięczny szefostwu Wisły za to, że pozwoliło mu zapoczątkować trenerską karierę zagraniczną, choć jako szkoleniowiec nie miał wielkiego doświadczenia. Z drugiej strony Petrescu na każdym kroku podkreśla, że polskim piłkarzom brakuje charakteru i ochoty do ciężkiej pracy.
|
interia.pl
|
|