Wyświetl pojedynczy post
RAFi89
Senior Member

Od: 06.2007

Ignoruj użytkownika Pomoc
Stary 16.12.2009, 19:04
wolfy napisał(a):Wyświetl post
To już jest jego problem. I - podejrzewam - powód, dla którego nigdy nie wyjdzie poza "polską myśl szkoleniową".

Przedstawiając rzecz jeszcze inaczej - jest mentalnie niezdolny do prawidłowego wykonywania zawodu trenera. Bo wybacz, ale coś co Ty traktujesz w kategoriach fantasy na zachodzie jest normą. I potwierdzi to każdy, kto miał styczność z jakąkolwiek porządną ligą. Nie mówimy tu o jakimś moim widzimisię, ale o profesjonalizmie.
Jeżeli piłkarze wybierają, kiedy chce im się grać to oznacza to tyle, że trener nie ma nad nimi kontroli.
Dla mnie to jest chore że zawodników trzeba mobilizować, zachęcać do gry. Jak kiedyś w przerwie usłyszałem w wywiadzie od któregoś z zawodników że trener ich w szatni zmobilizuje to w drugiej połowie zagrają lepiej to mi szczena opadła. To powinno być coś normalnego że zawodnicy wychodzą na boisko i robią swoje.
Przede wszystkim nasi zawodnicy zostali nauczeni że oni sobie mogą robić co chcą a winę i tak poniesie trener.
Zobacz że takiego Marcelo do niczego nie trzeba mobilizować, gość wychodzi gra na całego i w dodatku wydaje się że robi to na luzie z przyjemnością. A nasi udzielą wywiadu że im przykro że to się nie powtórzy i w następnym meczu się poprawią, a takie wypowiedzi już od kilku lat słyszę po każdej wpadce.

W dodatku zadaj sobie pytanie czy ludzie którzy zarządzają klubem gwarantują jego rozwój, robią to profesjonalnie. Mówimy że nasi trenerzy są słabsi od zagranicznych że piłkarzy mamy słabszych a tu by może pasowało zarząd wymienić na zagraniczny?

Dla mnie Skorża w tym sezonie popełnił jeden błąd, wziął całą winę za porażkę z Levadią na siebie. Ładny gest z jego strony ale w złym momencie. Bo nasi zawodnicy ten dwumecz powinni wygrać niezależnie od pory dnia, roku. Będąc w trakcie okresu przygotowawczego czy Świąt Bożego Narodzenia.