Buziek_LG napisał(a):

Świetnie, dzierżawienie stadionu w dni meczowe. Coś jak w Rio, gdzie Flamengo, Fluminense, Vasco czy Botafogo wynajmują Maracanę na najciekawsze mecze.
Ale tu sprawa jest gorsza, bo Lechia chyba będzie musiała grać na nowym stadionie każdy mecz? Nie wiem, czy dobrze pamiętam ale mieli się przeprowadzić z Traugutta na Baltic Arenę? W dodatku tereny przy Traugutta to łakomy kąsek dla developerów, nie mam złudzeń co tam ma powstać. Bo Flamengo w takim pucharze stanowym, grając z Americą czy innym badziewiem gra na swoim własnym stadionie (Gavea) - na 8 tysięcy widzów.
Nawet biorąc pod uwagę te 3 mln za rok (bardzo optymistyczna hipoteza), to jakość ciężko mi uwierzyć że Lechia na tym zarobi. Albo inaczej - że zarobi znacznie więcej, niż grając na Traugutta obecnie. Od pięknego stadionu kiepscy kopacze nie staną się od razu wirtuozami piłki, a na mecze nie zaczną przychodzić tysiącami koneserzy ligi polskiej i miłośnicy nowoczesnej architektury.
Lechia mogła by dzięki stadionowi budować potęgę piłkarską, ale do tego trzeba bardzo dużych nakładów. I co więcej - te inwestycje w piłkarzy powinny by widoczne już teraz, by stopniowo budować silną drużynę i zwiększać zainteresowanie kibiców. Ja tego w Lechii nie widzę, a szkoda.
Podobnie jest z resztą we Wrocławiu, gdzie mimo hucznych zapowiedzi nie dzieje się
nic. Nie wiem, na co Solorz czeka - jeśli myśli, że z piłką będzie podobnie jak z budową mieszkań, to się przeliczy. Kibice nie sfinansują mu budowy silnej drużyny - on
najpierw musi wyłożyć pieniądze, żeby potem ew. liczyć na jakiś zwrot z tej inwestycji.
PS. Co do piłkarza roku - mam wrażenie, że nie znamy wszystkich faktów co do Mariusza L. Może jednak te arcyciekawe negocjacje, toczone za pośrednictwem mediów zostały uwieńczone sukcesem. Ale w takim wypadku zamiast "piłkarza roku" powinien zostać "biznesmenem roku".
PS2. Piękna wizja... Niestety, trochę oderwana od rzeczywistości:
http://www.dziennik.pl/sport/pilkano...traklasie.html
Cytat:
|
W Polsce wciąż mamy za niskie przychody z praw telewizyjnych i one powinny się nawet podwoić, ale następny kontrakt Ekstraklasy z którąś z telewizji będzie podpisany dopiero w 2011 r. Poziom kontraktów sponsorskich również wzrośnie, co jest powiązane z budową nowych stadionów. Za 2 – 3 lata cała liga będzie grać na pięknych obiektach, a najbogatsi będą mieć budżety powyżej 100 mln zł.
|
Świetnie, ale Realowi Madryt stacje telewizyjne nie płacą więcej za Santiago Bernabeu. Podobnie jak Arsenalowi za Emirates Stadium. Płacą za Kakę, Christiano Ronaldo i Fabregasa. Za piłkę nożną na najwyższym poziomie.
Choćby nowy stadion Legii był najpiękniejszy i najnowocześniejszy na świecie, to nie zmieni się wiele: nadal Legia będzie grywała z Odrą Wodzisław czy Polonią Bytom. Zmieniłoby się, gdyby Legia i inne kluby z czołówki znacząco się wzmocniły zawodnikami prezentującymi średnio europejski poziom. Wtedy można liczyć na wzrost wpływów z biletów, choć nie wiem czy tego rzędu:
Cytat:
|
Przychody z biletów, strefy biznesowej, restauracji i kliniki sportowej powinny wynieść ponad 30 mln zł.
|