flamengista napisał(a):

http://www.sport.pl/pilka/1,70993,73...dzo_drogi.html
Swoją drogą, niezły przeskok. Ja się nie dziwię kibicom Amiki i jej działaczom, że nie są zachwyceni. Najpierw mieli za darmo, teraz mają płacić stawkę rynkową.
Ale jakim cudem można było ustalić stawkę na poziomie 12 tys. za rok? Nawet uwzględniając w rozliczeniu promocję miasta? Przecież to są kpiny. Ciekawe, co na to mieszkańcy Poznania nie zainteresowani futbolem - a takich też jest sporo!
|
Możesz mi wierzyć lub nie, ale chyba tylko raz w debacie w Urzędzie Miasta podniesiono problem preferencyjnych warunków, na jakich Lech użytkuje stadion. Generalnie ludzie w mieście albo nie mają świadomości, że na takich warunkach klub użytkuje stadion, albo mają to gdzieś. Stawka była ustalona w czasach, kiedy Lech ledwo trzymał się na powierzchni, z zastrzeżeniem że będzie nowy stadion to stawki wrócą normalne.
Lech chce płacić te parę mln zł, kwestia tylko, czy miasto przekaże mu stadion w administrację. Jeśli tak, to klub na stadionie będzie mógł zarabiać. I to jest chyba najracjonalniejsze rozwiązanie, wszystkim związanym ze stadionem zarządzałaby spółka, której w interesie jest żeby stadion był należycie wykorzystywany. Niestety, lokalne media nakręcają klimat 'użytkowania stadionu na wszelkie możliwe sposoby' i nie wiem czy Grobelny przed wyborami zdecyduje się na oddanie stadionu Lechowi.