Wyświetl pojedynczy post
grogoriogreg
Senior Member

Od: 06.2007

Ignoruj użytkownika Pomoc
Stary 12.12.2009, 14:18
To jest obecnie nasz kadra. Wielu z tych piłkarzy powinno opuścić zespół, czasowo lub na stałe. Cieszą mnie pomysły m.in. wypożyczenia ofensywnego pomocnika, choć wiem, że od pomysłu do realizacji celu daleka droga. Jednak wypożyczenie piłkarza z zachodniego klubu z mocnej ligi (coś w stylu Alvareza) byłoby świetnym ruchem. Alvarez nie łapał się do składu w Regginie, w Wiśle jest mocnym punktem. Wielu piłkarzy z Ameryki Płd mogłoby zbierać u nas szlify. Albo tak jak to zrobiliśmy z Marcelo, czyli ściągamy piłkarzy i oczekujemy na zyski z jego transferu (małe prawdopodobieństwo znalezienia bardzo dobrego piłkarza, chociaż jak widać, rynek brazylijski jest bardzo ciekawy, Marcelo był uznany za jednego ze słabszych obrońców ich ligi, założę się, że co roku co najmniej 2-3 piłkarzom, takich jak Marcelo, kończy się kontrakt). Takich jak Marcelo czytajcie za słabi do średniaka Europejskiego (czytaj Grecja, Szwajcaria, Belgia itd.). Drugą opcją jest wypożyczenie piłkarzy, którzy trafili do mocniejszych od nas klubów i po prostu sobie tam nie poradzili. Nie każdy piłkarz po zmianie stylu gry, otoczenia jest od razu wzmocnieniem drużyny, nawet Marcelo w pierwszych meczach grał słabo, Diaz też, ale później osiągnęli bardzo wysoki poziom jak na naszą ligę, co prawda Diaz ostatnio obniżył loty, ale jest piłkarzem o dużych możliwościach.

Bramkarze
Pawełek - klub taki jak Wisła powinien mieć lepszego bramkarza, choć ten sezon wyglądał nieźle, tylko początek słabiutki. Ewentualnie odczekać pół roku i zobaczyć jakie są efekty pracy z Łaciakiem.
Cebanu - on musi pójść na wypożyczenie do klubu z ekstraklasy, lub z pierwszej ligi, po prostu musi grać
Kurto - treningi, treningi, treningi; na razie nasz trzeci bramkarz, Pawełek zawsze opuszcza jakieś mecze w sezonie, więc chyba Skorża nie zaryzykuje z Cebanu, choć pod ręką miał Moretto...
Obrońcy
Głowacki; Marcelo; Alvarez; Pietia - pierwszy skład
Singlar; Cleber; Kowalski - rezerwowi
Jop- o dziwo wczoraj po raz pierwsyz pokazał, że potrafi grać w piłkę, jednak klub powinien postarać się rozwiązać z nim umowę
Burliga - wypożyczenie do klubu z pierwszej ligi, na Ekstraklase chyba jeszcze za słaby
Czekaj - wypożyczenie do pierwszej ligi, chyba, że duże zyskuje poprzez same treningi w zespole, w co wątpie

Pomocnicy
Sobol;Kirm;Diaz - oni powinni być podstawowymi piłkarzami, Diaz tylko i wyłącznie dlatego, że nie ma nikogo w jego miejsce
Łobodziński - lista transferowa
Ćwielong - lista transferowa
Jirsak - wypożyczenie, może do Polonii Bytom, tam dużo Słowaków i Czechów
Cantoro - nie przedłużać umowy
Gołoś - rozwiązać kontrakt, ewentualnie wypożyczyć/sprzedać

Napastnicy
Brożek;Małecki;Boguski - podstawowy skład, przy czym jeden z nich na boku pomocy

Kadra bardzo wąska, moglibyśmy spróbować sprzedać Diaza, jednak nie za mniej niż 1,5 mln Euro (czyli mission impossible )
Brożka nie sprzedawać, bo jak dojdzie do formy sprzed kontuzji będzie wart kilka razy więcej niż obecnie (a ja wierzę, że jak będzie w 100% zdrowy, będzie lepszym piłkarzem niż przed kontuzją, teraz poza zdobywaniem goli potrafi też znaleźć partnerów dobrymi zagraniami.
Marcelo możemy sprzedać za kwotę powyżej 3 mln Euro. Nie pamiętam czy jakiś obrońca z Polskiej ligi przeszedł za zbliżoną do tej ceny kwotę. Dudka odchodził jako defensywny pomocnik. A z tych 3 mln kilkaset tysiecy Euro powinno przejść na transfery.

Co najważniejsze: w tym okienku powinno być więcej transferów do klubu niż z klubu. Nasza kadra wygląda bardzo słabo, pod względem ilości. A przecież dawno nie zdarzyło się tak by cały skład był w pełni sił.
Oczywiście to tylko moja ocena, znając życie nic z planów transferowych nie wyjdzie, chociaż ja wierzę w to, że Skorża skompletuje sobie skład na pierwszy trening.
Odpowiedz cytując