|
i potwierdzenie za 90minut i DP:
"Łukasz Garguła przejdzie kolejną operację kolana
Piłkarz Wisły Kraków Łukasz Garguła musi przejść kolejną operację kolana - informuje "Dziennik Polski".
- Volker Fass. To nazwisko zapamiętam do końca życia - mówi Łukasz Garguła, którego czeka kolejna operacja. Piłkarz Wisły przeżywa zdrowotny dramat. Pod koniec października wrócił do gry po 8 miesiącach rehabilitowania kolana po operacji więzadła, a teraz okazuje się, że będzie musiał przejść następny zabieg. Na razie nie wiadomo, kiedy będzie znów gotowy do gry.
- Operację wykonaną przez Volkera Fassa w niemieckim Freiburgu trzeba poprawić - przyznaje Garguła. Czeka go zabieg artroskopii, podczas którego wszystko ma zostać poprawione. Na razie nie wie jeszcze, gdzie zostanie przeprowadzony. Nie potrafi również określić, jak długo potrwa rehabilitacja. Z powodu komplikacji zawodnik może mieć jednak z głowy wiosenną rundę ekstraklasy. - Teraz myślę tylko o tym, aby mieć zdrowe kolano - podkreśla "Guła". Kliniki, w której zostanie przeprowadzony zabieg szuka w kraju i za granicą.
- Przy dalszym kontynuowaniu treningów i graniu mogłoby się jednak z kolanem stać coś poważniejszego. A tak jeszcze przez miesiąc popracuję indywidualnie i od stycznia rozpocznę z drużyną przygotowania do nowego sezonu w pełnym obciążeniu - podkreślał przed miesiącem zawodnik, który ma na koncie 16 występów w reprezentacji Polski.
Teraz Garguła wie już, że problem jest dużo większy. - Wróciłem do gry, ale cały czas czułem dyskomfort. Początkowo myślałem, że to sprawy przeciążeniowe. Teraz wiem, że bez poprawienia poprzedniej operacji się nie obejdzie - wyjaśnia Garguła. Zaznacza, że na pewno nie doszło do ponownej kontuzji kolana z powodu przeciążenia."
****a mać
La tierra giró para acercarnos, giró sobre sí misma y en nosotros,
hasta juntarnos por fin en este sueno, como fue escrito en el Simposio.
Pasaron noches, nieves y solsticios; pasó el tiempo en minutos y milenios.
Una carreta que iba para Nínive llegó a Nebraska. Un gallo cantó lejos del mundo, en la previda a menos mil de nuestros padres. [...]
|