wolfy napisał(a):

|
Sopranos - wrócę jeszcze tylko do tematu "reprezentacyjności" Pazdana, bo to jedyny aspekt tego transferu, który wywołuję u mnie uśmiech. Dlaczego Wisła ma płacić za to, że nasz eks-selekcjoner wypisywał powołania na Euro w holenderskim koffi szopie?
|
To, że nie pałasz sympatią do Holendra (ja też się nie zaliczam do jego entuzjastów), nie oznacza, że to powołanie było z totalnej dupy. Fakt, można się było zdziwić, ale najwidoczniej Beenhakker coś w nim dostrzegł, a dostrzegł też u kilku innych zawodników, którzy w lidze nie byli czołowymi postaciami. Po tych pierwszych powołaniach i po objęciu Górnika przez Kasperczaka, Pazdan zaczął grać bardzo solidnie. Jeszcze raz powtórzę, w defensywie był najlepszym piłkarzem Górnika.
wolfy napisał(a):

|
Jeżeli to dla Ciebie jest atut, to my nie mamy o czym gadać.
|
Natomiast jeżeli dla Ciebie jedynym argumentem jest deprecjonowanie powołań Beenhakkera i samej jego osoby, to być może faktycznie. Nie patrz na Pazdana przez pryzmat Beenhakkera. Wiem, że to trudne, bo przecież każdy portal i gazeta napisały już, że to pupil eks selekcjonera. Od tego stereotypu piłkarz Górnika prędko się nie uwolni.
wolfy napisał(a):

I jeszcze to - "pokaż mi lepszego zagranicznego zawodnika za darmo". A co to ja, oglądam drugą Bundesligę czy co? Na bank są jacyś doświadczeni stoperzy za niewielkie pieniądze, być może nawet kilku z kończącymi się kontraktami. Ja wiem - żaden pewnie nie grał na Euro, ale to raczej ich jedyna słabość w odniesieniu do Pazdana
|
Widzę, że żarty się Ciebie dalej trzymają, ale merytoryczne argumenty już niekoniecznie.

Pisząc o powołaniach Pazdana do reprezentacji miałem głównie na myśli to, że w porównaniu do Mateusza Kowalskiego ma on większe doświadczenie. Nasz wychowanek zagrał jak do tej pory 23 mecze w ekstraklasie, 2 mecze w kadrze U-23, natomiast Pazdan ma na koncie 48 meczów w ekstraklasie, 5 w pierwszej reprezentacji i 1 w U-23, a przy tym jest od Kowalskiego rok młodszy. Doświadczenie na pozycji środkowego obrońcy jest jednak bardzo ważne, stąd kluczowymi postaciami w europie na tej pozycji są na ogół piłkarze w okolicach 28 roku życia. I dla Twojej informacji, Pazdan na euro nie zagrał, jedynie był z kadrą przez cały turniej.
wolfy napisał(a):

|
Gdyby się okazało, że rezygnujemy z Clebera dla Pazdana...
|
Pal licho już z Pazdanem, ale musimy myśleć o przyszłości, więc obrońca, który przyjdzie powinien być młodszy zarówno od Głowackiego, jak i od Jopa i Clebera. Brazylijczyk pogra w piłkę jeszcze przez rok czy dwa, lepszy już nie będzie i chętnie bym go widział w klubie ale jako skauta po zakończeniu kariery.
wolfy napisał(a):

|
A co do sprowadzonych przez Skorżę zawodników - Jop do nich należy i też przeszedł testy. Pewnie Maciuś pomyślał, że jest jeszcze na kacu i dlatego tak "biega".
|
Hmm, a nie pomyślałeś może, że ten transfer wziął się własnie stąd, że piłkarz był za darmo? Wielką gotówką latem nie obracaliśmy, jedynym gotówkowym był transfer Kirma, a to tylko 400 tys euro. Skorża ma ten problem, że za bardzo podniecają go nazwiska. Matusiak, Kosowski, Niedzielan, Jop, Frankowski, Żurawski - on ich wszystkich chciał nie interesując się de facto aktualną formą. W kilku przypadkach wykolegował go Bednarz.
1q2 napisał(a):

|
W ogóle to ciekawe po co testować gościa który od dawna gra 80 km od Krakowa i którego można było oglądać kiedy się tylko komu chciało? - odpowiedź jest pewnie taka że nikt go nie oglądał a szkoda bo jedynym miarodajnym testem są właśnie mecze o stawkę a nie gierki treningowe.
|
Wisła się nim podobno interesuje od kilku miesięcy, a że jeszcze niedawno grał przeciwko nam w ekstraklasie, to trudno nie wiedzieć jak się prezentuje. Podejrzewam, że Skorża po prostu chce go sprawdzić na tle naszych zawodników.
PS. Żeby nie było, nie jestem wielkim entuzjastą transferu Pazdana. Jedynie uważam, że nie zasługuje na taką falę krytyki i na to żeby go postrzegać jedynie przez pryzmat naciąganych powołań od Beenhakkera. Natomiast gdybyśmy mieli zostać z niczym lub tylko z Jopem/Kowalskim, to wolę Pazdana niż nic, bo jest to jeszcze materiał na dobrego piłkarza.