Wyświetl pojedynczy post
Grantar
Senior Member

Od: 08.2003

Ignoruj użytkownika Pomoc
Stary 26.11.2009, 09:18
Temat: ile wpływu ma trener na gre zespołu jest odwieczny.
Ja zawsze uważałem że ten wpływ jest poniżej 30% i tak naprawdę dotyczy głównie kwestii motywacji oraz wyboru najlepszych zawodników na mecz (w danej chwili).
Dużo większe znaczenie moim zdaniem mają np zagadnienienia wydolnosciowe, nie mówiąc juz o wyszkoleniu indywidualnym zawodników, którego trener nie kształtuje u zawodników powyżej 20 lat.
Wracając do naszych trenerów. Najlepszym przykładem do przemyślenia jest Kasperczak. Wszyscy go tu wspominają jako twórcę wielkiej Wisły Kasperczaka a zapominają jak ten geniusz "spuścił" z ligi Górnik Zabrze ....
To jescze jeden dowód na to że na boisku teorie trenera są potrzebne tylko komentatorom telewizyjnym by o nich ględzić.
Takie rzeczy jak: ciągły ruch w poszukiwaniu pozycji, presing w środku pola, zagrania typu "klepa i wychodzę ...." , trzymanie linii spalonego , asekuracja - to są rzeczy które zawodnicy powinni mieć we krwi i których nie uczy trener. Czy te schematy dają efekt to kwestia wyszkolenia indywidualnego , wydolności fizycznej, ogrania i ... psychiki .

Co ze Skorżą ....? Mimo tego co napisałem .... Ja bym podziękował Skorży ..... i zatrudnił kogoś w stylu Petrescu, który pewnie "zajeździłby" kilka naszych gwiazdek na amen ale ci co by zostali ... przynajmniej wydolnościowo i pod wzgledem mentalności podnieśliby swój poziom ....
Tylko czy nie będzie tak, że kilka przegranych meczy "zmęczonych" treningami Wislaków spowoduje kolejna zmianę trenera ?.
Ostatnio edytowane przez Grantar : 26.11.2009 o godz. 09:22.
"W życiu trzeba mieć pasję.... u mnie trafiło na piłkę " - Grantar kibic piknikowy.