KOMINEK napisał(a):

|
Może ja oglądam inny nekrolog, ale ja nie widzę tam numeru konta na pół strony tylko dopisek by pieniądze przeznaczone na kwiaty wpłacać na konto fundacji wspomagającej innych ludzi
|
Patrząc na styl i całą otoczkę, to brakuje tylko dopisku, żeby zamiast modlitwy za zmarłego należałoby udać się na pobliską pocztę czy do oddziału najbliższego banku, tam poprosić o blankiet wpłaty na konto, na nim nanieść odpowiednie dane, a w rubryce "tytułem" wpisać- srebrniki zamiast znicza... Jakim prawem ktokolwiek może nam narzucać (czego doskonałym przykładem jest ów pseudonekrolog) to w jaki sposób mamy uczcić pamięć zmarłego...?!
Żebyśmy się dobrze zrozumieli- nie atakuję fundacji, bo zrobiła wiele dobrego, ale bezkrytyczny do tego typu fundacji nie jestem, bowiem zdarzają się tego typu "numery" jak choćby z fundacją naszej byłej pierwszej damy "Porozumienie bez barier". Co do samego Wejcherta, nic do niego nie mam. Różnie można go oceniać (niektórzy wspominają o jego "nieczystej" przeszłości), ale niezaprzeczalnym faktem jest to, że tacy jak on współtworzyli w naszym kraju kapitalizm czy wprowadzali trochę zachodniego powiewu dla "sierot po komunie". Jaki jest (pseudo)kapitalizm u nas każdy widzi, dlatego na pomniki nie mam go zamiaru stawiać (tak jakby to chciało całe ITI)...
Ale jest jedno niezaprzeczalne (dla mnie, nie wiem jak dla Was i wiem jak dla Starucha...), jak mówi stare przysłowie- De mortuis aut bene, aut nihil (O zmarłych należy mówić dobrze albo wcale), dlatego debilizmem w czystej postaci było dla mnie zachowanie S. i jemu podobnych... niech mi tu nikt nie wyjeżdza z Hitlerem czy Stalinem, bo nie o to tutaj chodzi. Staruch zasłużył sobie na to co go spotkało.
KOMINEK napisał(a):

Tylko weź mi wskaż
Kominku chociaż jeden nekrolog z linka, którego podałeś gdzie widniało by jakiekolwiek logo jakiejkolwiek firmy czy uczelni i to w dodatku w kolorze... Ja widzę różnicę w tym co zamieściłeś a w tym co urodziło ITI. Żadnej dyskusji (w tym tej na naszym forum) by nie było gdyby nekrolog był w takim stylu jak te z Twojego linka.