Wyświetl pojedynczy post
simone
Senior Member

Od: 12.2002

Ignoruj użytkownika Pomoc
Stary 13.11.2009, 23:31
KOMINEK napisał(a):Wyświetl post
Może ja oglądam inny nekrolog, ale ja nie widzę tam numeru konta na pół strony tylko dopisek by pieniądze przeznaczone na kwiaty wpłacać na konto fundacji wspomagającej innych ludzi
Patrząc na styl i całą otoczkę, to brakuje tylko dopisku, żeby zamiast modlitwy za zmarłego należałoby udać się na pobliską pocztę czy do oddziału najbliższego banku, tam poprosić o blankiet wpłaty na konto, na nim nanieść odpowiednie dane, a w rubryce "tytułem" wpisać- srebrniki zamiast znicza... Jakim prawem ktokolwiek może nam narzucać (czego doskonałym przykładem jest ów pseudonekrolog) to w jaki sposób mamy uczcić pamięć zmarłego...?!
Żebyśmy się dobrze zrozumieli- nie atakuję fundacji, bo zrobiła wiele dobrego, ale bezkrytyczny do tego typu fundacji nie jestem, bowiem zdarzają się tego typu "numery" jak choćby z fundacją naszej byłej pierwszej damy "Porozumienie bez barier". Co do samego Wejcherta, nic do niego nie mam. Różnie można go oceniać (niektórzy wspominają o jego "nieczystej" przeszłości), ale niezaprzeczalnym faktem jest to, że tacy jak on współtworzyli w naszym kraju kapitalizm czy wprowadzali trochę zachodniego powiewu dla "sierot po komunie". Jaki jest (pseudo)kapitalizm u nas każdy widzi, dlatego na pomniki nie mam go zamiaru stawiać (tak jakby to chciało całe ITI)...
Ale jest jedno niezaprzeczalne (dla mnie, nie wiem jak dla Was i wiem jak dla Starucha...), jak mówi stare przysłowie- De mortuis aut bene, aut nihil (O zmarłych należy mówić dobrze albo wcale), dlatego debilizmem w czystej postaci było dla mnie zachowanie S. i jemu podobnych... niech mi tu nikt nie wyjeżdza z Hitlerem czy Stalinem, bo nie o to tutaj chodzi. Staruch zasłużył sobie na to co go spotkało.

KOMINEK napisał(a):Wyświetl post
A że nekrologi firmowe właśnie tak wyglądają możecie sprawdzić sobie tutaj
http://www.e-dp.pl/pl/informatory/ne...blst:2009:11:4
Tylko weź mi wskaż Kominku chociaż jeden nekrolog z linka, którego podałeś gdzie widniało by jakiekolwiek logo jakiejkolwiek firmy czy uczelni i to w dodatku w kolorze... Ja widzę różnicę w tym co zamieściłeś a w tym co urodziło ITI. Żadnej dyskusji (w tym tej na naszym forum) by nie było gdyby nekrolog był w takim stylu jak te z Twojego linka.

Odpowiedz cytując