Ja wam powiem tak. Pawełek czasami doprowadza człowieka do szału, ale prawda jkest taka, że kogoś wyraźnie lepszego nie kupimy. No chyba że fartem, jak było z Dolhą- ale zdaje się, że nasz fart się wyczerpał. Kupić dobrego bramkarza jest trudniej niż dobrego snajpera, także zapomnijcie o tym, że za grosze trafi do nas jakiś Buffon, Casillas czy inszy van der Sar. Taki klub jak Wisła aby mieć dobrego bramkarza po prostu musi wyszukiwać młode talenty i mieć fachowców, którzy je oszlifują. Legia nie sprowadzała klaowych bramkarzy tylko sama ich wypromowała. Podobnie inne kluby z bloku wschodniego.
Czy Moretto jest lepszy od Pawełka- moim zdaniem tak. Na pewno nie będzie miał pełnych gaci jak przyjdzie grać z jakimś potentatem, poza tym to jest facet z potencjałem do "wygrywania" drużynie spotkań, Pawełek w Wiśle takich inklinacji nie wykazał. Natomiast jeżeli ktoś oczekuje, że Moretto będzie drugim Casillasem, to już może sobie dać spokój. Jeśli gość do nas trafi i będzie grać( pamiętajcie o Jacku "Pawełek powinien grać w reprezentacji" Kazimierskim) to jestem więcej niż pewien, że w lidze puści nie jedną szmatę.
Dlaczego więc potrzebny nam Moretto, skoro raczej nie będzie skokiem jakościowym? Dlatego chociażby, że potrzebujemy drugiego bramkarza. Pawełek nam się zaczyna regularnie sypać, a Cebanu dostał szanse no i nie zachwyca. Z całą sympatią do Mołdawianina, ale póki co nic nie pokazał- taka prawda.
westersyl napisał(a):

Patrząc na filmik to być może brakarz którego szukamy. Nam raczej nie jest potrzebny super bramkarz na lini tylko wysoki z dobrym warunkami, który wyłapie kilka wrzutek w meczu. Na podstawie filmików widać że to potrafi. Na lini tez nie jest źle. I co najważniejsze nie widać w jego interwencjach jakiegoś rzucania się pod publiczkę.
Wiem że nie można racjonalnie ocenić zawodnika na podstawie filmiku z youtube ale jak zobaczyłem filmiki Lubosa Iliziego to definitywnie można było go już skreślić przed ściąganiem na testy.
|
Jak sam zauważyłeś, nie warto osądzać gracza po jednym filmiku. Filmik na głównej to taka dobra reklama dla zawodnika, no i efekt tego, że nie chciało mi się szukać jego gaf( w necie jest ich kilka, ale w kiepskiej jakości). Przynajmniej jedna z tych gaf to piłka przepuszcona przy dosrodkowaniu. Ponadto facet czasem bawi się w wyjścia a'la Majdan- dwa kroki do przodu, jeden do tyłu. Poza tym gra na linii i refleks są wielkimi atutami imć Moretto. No i najważniejsza rzecz- Moretto nie rzuca się pod publiczkę, o nie... On pod publiczkę kiwa napastników

serio, w Setubal odwalił taki numer chyba z Benficą, krzyżakiem objechał napadziora. I to zdaje się nie był pojedynczy taki wyskok

.
I jeszcze jedno- ktoś tutaj, czy w komentarzach napisał, że Moretto puścił gola z przewrotki w środek bramki- jeśli chodziło o tą bramkę
http://www.youtube.com/watch?v=nfnoITxoU5Q to jest to sprawka Quim'a, a nie Moretto.