Wyświetl pojedynczy post
willow
a.k.a. morgenes

Od: 11.2002

Ignoruj użytkownika Pomoc
Stary 07.11.2009, 21:59
ObiektywnyFan napisał(a):Wyświetl post
Podejrzewam, że problem nasz bierze się w głównej mierze z braku pomysłu na dalsze trwanie Cupiała w tym biznesie. Pamiętam jak dziś po spotkaniach z Levadią – mówiono o potrzebie wypracowania nowego modelu funkcjonowania klubu - a skończyło się na zwolnieniu Bednarza a w jego zatrudniono Scoutów z tym, że jak wiemy nie od dziś pieniędzy na transfery zawodników prezentujących odpowiedni poziom nie mamy. Powiedzmy sobie szczerze wielkie słowa wtedy padały, przedstawiano różne pomysły no i co z tego wynikło ano figa z makiem – jesteśmy w tym samym miejscu co po odpadnięciu z Estończykami. Jak widać na załączonym obrazku żadne wnioski i konsekwencje nie zostały wyciągnięte a kozłem ofiarnym zrobiono Jacka Bednarza – przy czym żaden zawodnik, którego on chciał sprowadzić do klubu do nas ostatecznie nie trafił vide Braz, prawy obrońca też z Brazylii na C, Słowak z Rużemboroku etc…
Pytanie zasadnicze kto odpowie przed nami za chybione transfery m.in. Jopa, Kirma etc, których gra delikatnie mówiąc nie wnosi nic do jakości zespołu!!!
Zamiast w zimie robić wzmocnienia będzie rewolucja personalna w zarządzie i sztabie szkoleniowych to akurat pasuje ostatnimi czasy do stylu Cupiała. Nie można Panie Bogusławie odwlekać decyzji, które powinny zapaść już kilka miesięcy temu jak zwolnienie Skorży.
Jest wiele prawdy w tym co piszesz, aczkolwiek ja uważam, że dotykasz lekko problemu, a nie wgłębiasz się w niego. Zresztą jak większość forumowiczów.
Dla mnie bowiem nie jest zasadniczym pytaniem, kto odpowie za chybione transfery, czy lepszy byłby ten piłkarz, czy tamten, czy zwolnić Skorżę teraz, czy w zimie czy w ogóle...

Cupiał musi sobie odpowiedź na inne pytanie. Wziąć sobie szklaneczkę whisky do ręki, usiąść w wygodnym fotelu, puścić Bacha i odpowiedzieć sobie na pytanie: co ja chcę osiągnąć z tą drużyną, jakie są moje prawdziwie plany i ambicje.

Bo jeśli serio myśli o LM, to niestety, nie z tym trenerem, nie z tym budżetem. Zaś jeśli LM to tylko mrzonki i mydlenie nam kibicom oczu - ok, jestem w stanie to zrozumieć, ale niech powie to wprost, niech nie stawia przed drużyną chorych celów. Niech powie wszystkim prawdę: Nie mam kasy, nie chce mi się już inwestować, jest jak jest, pan Skorża zostaje, kupicie jak sobie zarobicie, naszym celem jest mistrzostwo Polski i koniec.

Co do Skorży, to chciałbym powtórzyć po raz "enty" na tym forum: Nie jest moją intencją i chyba nie jest intencją innych logicznie myślących kibiców zwolnienie teraz Skorży. nie mamy dla niego następcy, jest w Polsce trenerem najlepszym. Moją intencją jest jedynie stwierdzenie faktu, że to, że jest najlepszym polskim trenerem nie znaczy, że jest dobrym trenerem w ogóle. Bo niestety nie jest. Ma kiepski warsztat, jest fatalnym motywatorem, popełnia rażące wpadki taktyczne i nie uczy się na błędach. Jako trener ma szansę po raz kolejny zdobyć MP, ale nic więcej.

i tu łączą się oba wątki mojej wypowiedzi. jeśli Cupiał nie ma tak naprawdę ambicji powalczyć w Europie, albo ambicje ma ale nie ma kasy, to Skorże zostawi, bo kogo zatrudni? Natomiast jeśli poważnie myśli o pokazaniu się na arenie międzynarodowej i stać go na większy wydatek, powinien Skorżę wywalić już w zimie i pozyskać uznanego, dobrego zagranicznego trenera oraz dokonać 3-4 mocnych transferów. Wątpię, czy:

1. faktycznie mu się chce
2. Stać go na to.

Dlatego przestańmy się załamywać porażkami w Europie skoro sam właściciel klubu ma najprawdopodobniej to gdzieś.