Markus napisał(a):

Nie wiem, czy odsunięcie Obtułowicza na tym etapie pomoże sprawie budowiy stadionu - mam nadzieję, że tak. Oby nie została zahamowana przez brak architektów.
Niepokoi mnie też ten zwrot, że potrzeba jeszcze tylko 15 mln. A monitoring, telebimy, drogi dojścia do D, położenie murawy? Gdzie na to pieniądze? Bez nich nie będzie przetargów na powyższe sprawy, czyli nie powstaną.
|
- obniżenie i instalacja murawy jest już w zakresie prac generalnego wykonawcy. Zlecono to jako zadanie zamienne za wykończenie powierzchni nad parkingami podziemnymi, których jak wiadomo na razie nie będzie. Powierzchnie te zostaną wykończone inaczej (prawdopodobnie będzie trawka i ścieżki granitowe zamiast całej powierzchni z płyt granitowych 100x50).
- na IT (telebimy, monitoring, systemy teleinformatyczne, systemy bezpieczeństwa) będzie prawdopodobnie oddzielny przetarg, pieniądze na ten cel mają zostać zabezpieczone przez miasto przy ustalaniu budżetu na rok 2010
- kołowroty dla D to niezbyt wysoki koszt, jednak również muszą zostać zakupione (może obejmie je przetarg na IT?)
- na wykończenie trybuny D trwają poszukiwania prywatnego inwestora, jak się nie znajdzie to miasto nie będzie miało wyboru i też sypnie groszem w 2010.
- przebudowa ulicy Reymana w deptak ze ścieżką rowerową jest w zakresie prac GW z przetargu na trybunę A/B wraz z dojściami, parkingami, drogami dojazdowymi oraz aranżacją otoczenia. Te zielone przerywane linie zaznaczają obszar objęty w przetargu (zadanie 1 - przed trybuną D, zadanie drugie - przed trybuną E, zadanie 3 - przebudowa ulicy Reymana, zadanie 4 - przed nową trybuną zachodnią).

Sama ulica Reymana zostanie przebudowana aż od al. 3 maja do ul. Reymonta. Tutaj rzut z dokumentacji przetargowej:

Ciąg pieszy zostanie wykonany z płyt granitowych 20x30, dalej asfaltowa ścieżka rowerowa i pas zieleni (oznaczony jako chudy beton -_-') dalej odwodnienie liniowe.
- bez zmian zostaje wykończenie otoczenia przed trybuną zachodnią (czyli płyta granitowa 100x50), parking, zieleń, miejsce dla wozów transmisyjnych.
- ścianki szczelinowe i pod C i pod A/B są już na odpowiedniej głębokości, nikt ich pogłębiać nie będzie (nie jest to możliwe technicznie, trzeba byłoby po prostu zbudować drugą ściankę obok). Przedłużenie terminu oddania trybuny C wiąże się z błędami w projekcie płyty fundamentowej (pamięta ktoś 2-3tyg przestój podczas jej zbrojenia? Później ją częściowo przezbrajano), co wpłynęło na 3-4tyg opóźnienie względem harmonogramu. Nie było to z winy wykonawcy, więc termin oddania przedłużono (zresztą to w przypadku tej trybuny nie ma znaczenia, ważne aby A/B + IT, murawa zostały oddane na czas).
Tyle ode mnie. Teraz trzymam kciuki aby dołożono dodatkowe 30mln, dalej już jakoś poleci.