Kajtek napisał(a):

Widzialem wlasnie (w Nowym Jorku) najnowszy film braci Coen pt. "A Serious Man" i jesli bedzie on pokazywany w Polsce, to serdecznie polecam, bo to kino z najwyzszej polki.
A tak na marginesie, to w pierwszej scenie filmu wspominany jest Krakow
|
Bardzo liczę na ten film, ale najpewniej prędzej będzie dobry rip w necie jak polska premiera

.
Niestety w Polsce z jakąkolwiek kulturą jest dramat i tyle, pod tym względem jesteśmy krajem trzeciego świata. "Moon" nikt nie raczył u nas w kinach pokazać, chociaż ponoć był ostatnio na festiwalu w Warszawie. Niestety problem ten dotyczy nie tylko kina bardziej ambitnego. Taki Zombieland- 2 miesiące obsuwy, Paranormal Activity- miesiąc obsuwy, REC2- 2 miesiące obsuwy i mój absolutny faworyt w tej kategorii Drag me to Hell- film w stanach był na początku czerwca, u nas będzie w połowie grudnia.
Takie pytanie mam- widział już ktoś drugiego REC'a? Mógłby bez poważniejszych spoilerów powiedzieć czy warto się wybrać, jak się ma w stosunku do jedynki( mam po prostu uraz do sequeli i wolałbym się zabezpieczyć przed marnowaniem kasy

)?
I pytanie jak oceniacie Solistę, bo od krytyków zbiera mieszane noty z przewagą dobrych, ale już średnia od widzów jest nienajlepsza ( 6,9 na IMDB i 6,84 na Filmweb- nawet niszowe ale dobre filmy zgarniają przeważnie około 7,5). Zastanawiam się czy nie iść do kina a Solista to jedyna rozsądna propozycja w tej chwili( Bękartów i Dystrykt widziałem), z drugiej strony nie chcę szastać kasą na film, na którym się wynudzę.
A do filmów wcześniej wymienionych na mojej liście oczekiwanych dorzucam jeszcze Law Abiding Citizen( po polsku "Prawo zemsty" czy jakoś tak

)
Trailer zapowiada świetny film, może nie nazbyt ambitny ale z wybuchami, akcją i niezłą dramaturgią- taki dobry kawałek kina żeby się odstresować bez nadużywania szarych komórek, ale też nie gniot na miarę Commando. Krytycy spodziewali się chyba czegoś ambitniejszego, bo póki co na rotten tomatoes ma 23%, ale ludziom się podoba.