Wyświetl pojedynczy post
Wit.Ek.
Rankingowy ekspert

Od: 03.2003

Ignoruj użytkownika Pomoc
Stary 24.10.2009, 19:46
Poniżej zestawienie ukazujące wyniki klubów z krajów, które po zakończeniu II rundy zajmowały w rankingu krajowym miejsca od 19 do 28.

Jak widać znowu najbardziej punktowała Austria. Obecnie Austria zajmuje 3 miejsce wśród wszystkich krajów pod względem liczby punktów zdobytych w tym sezonie tuż za Anglią i Hiszpanią... Tegoroczny wynik sprawił, że Austria po III kolejce zajmuje 22 miejsce w rankingu krajowym choć na starcie obecnych rozgrywek zajmowała 26 miejsce. Czerwony kolor oznaczający 2 punkty z tytułu zwycięstwa zarobiła jeszcze Izrael i Białoruś

Jak widać powyżej :zwycięstwo Hapoelu przełożyło się na awans Izraela na 19 miejsce, kosztem Cypru i Norwegi spadających o jedno miejsce w dół. Zwycięstwo Salzburga i remis Austrii sprawiło, że… każdy z krajów zajmujących miejsce od 19 do 22 ma 17 pkt i coś po przecinku… Innymi słowy aż cztery kraje odskoczyły na co najmniej 4,5 Polsce…

Kolejną grupę krajów zaznaczoną na czerwono tworzą Słowacja i Szwecja-dwa kraje, które SA powyżej Polski ale już nie reprezentowane przez żaden klub.

Następna grupa biała to grupa krajów w okolicy Polski, gdzie niewiele się dzieje ze względu na słabe wyniki w rozgrywkach grupowych LE krajów z państw zaznaczonych na biało. Partizan jak dotąd nie zdobył ani jednego punktu, Dynamo jak i BATE tylko raz zwyciężyło w trzech meczach. Warto przy tym zauważyć jedną rzecz. Gdyby Dynamu udało się w rundzie w kolejnych trzech meczach zdobyć 3 pkt czyli co najwyżej raz przegrać to Chorwacja zepchnie Polskę na 27 miejsce w rankingu. Jak już pisałem w poprzednich mailach dla Polski a ściślej dla tego od której rundy będą polskie kluby stratować za półtorej roku to nie będzie miało znaczenia… Białoruś Polski na pewno nie wyprzedzi. BATE musiałoby wyjść z grupy by to było możliwe.

Ostatnią grupą, którą zaznaczyłem to grupa niebieska. Tam się nic nie może zmienić. To grupa krajów, których kluby już nie grają. Poza tym dystans jaki dzieli te kraje od Polski jest ogromny

I jeszcze jedno. Miejsce Polski w rankingu krajowym pokazuje gdzie jest polska piłka i w jakim kierunku podąża. Dlatego nie jest mi osobiście obojętne czy Chorwacja nas przegoni. Jeśli nas przegoni to będzie to wymierny i kolejny niestety przejaw kryzysu polskiej piłki.