Wyświetl pojedynczy post
flamengista
Piknik

Od: 03.2004

Ignoruj użytkownika Pomoc
Stary 24.10.2009, 10:40
Gordian napisał(a):Wyświetl post
Jeżeli kwota dojdzie do 500 mln to będzie to tragedia już nie tyle dla Wisły, czy dla Nas co przede wszystkim dla tego miasta. Łącznie ze stadionem Pasów cena osiągnie ok 700 mln. Może wam się to nie spodoba,ale ja coraz bardziej żałuje, że Majchrowski nie przeforsował Areny Kraków. Przy dobrym projekcie, z tych 700 mln, mielibyśmy obecnie stadion na jakieś 40.000 widzów i hale w Czyżynach na 15.000.
Wszystko fajnie, tylko że my żyjemy teraz i tutaj, a nie w jakimś abstrakcyjnym świecie. Też bym wolał, żeby relacje między nami a kibicami Pasów były takie jak np. w Mediolanie, ale tak nie jest. I chyba długo nie będzie.

Nie można budować dla jakiejś grupy ekskluzywnej restauracji, w sytuacji gdy ci ludzie nie umieją nawet posługiwać się sztućcami. Nie można budować jednego nowoczesnego stadionu dla zwaśnionych kibiców - bo go zniszczą. I niestety nie mam tu na myśli jedynie kibiców Pasów, zachowanie niektórych Wiślaków też pozostawia sporo do życzenia. Póki wszyscy krakowscy kibice się nie ucywilizują, pomysł na wspólny stadion jest i będzie nierealny.

Zamiast tego strategia zbudowania dwóch osobnych stadionów, a następnie ucywilizowania kibiców wydaje mi się bezpieczniejsza. Z resztą czas pokazał, że Majchrowski nie miał racji - zachowanie kibiców Pasów na derbach było przedsmakiem tego, co by się działo na Arenie Kraków.

Ten stadion nie byłby ani Wisły, ani Cracovii. A więc dla przeciętnego kibica byłby niczyj, czyli że nie trzeba o niego dbać. Teraz co bardziej krewkich przed wandalizmem powstrzymuje fakt, że jest to stadion Wisełki. Na Arenie ci ludzie robili by bydło.
Uma vez Flamengo, sempre Flamengo
Odpowiedz cytując