Wyświetl pojedynczy post
wislak68
Senior Member

Od: 11.2007

Ignoruj użytkownika Pomoc
Stary 20.10.2009, 15:05
W dzisiejszej Rzepie bardzo ciekawy wywiad z Mariuszem Kamińskim. Nie mogę go znaleźć w sieci dlatego nie zamieszczam linku. W sposób bardzo logiczny i przekonywujący rozprawia się z "teorią impasu". Sekwencja zdarzeń wg MK:

- Wypelniając obowiązki służbowe i polecenie premiera o informowaniu go wszelkich ważnych dla Państwa sprawach nawet przed zawiadomieniem prokuratury, 12 sierpnia przekazałem analizę sprawy a 14 sierpnia odbyłem osobista rozmowę z premierem
- W trakcie rozmowy zaapelowałem do premiera o podjęcie działań mających przywrócić pierwotne założenia ustawy. Poprosiłem także aby premier podejmując działania w tej sprawie odwoływał się jedynie do jawnej korespondencji nie ujawniając roli i zainteresownia CBA w tej sprawie.
- Dzisiaj wiemy że pierwszym spotkaniem zorganizowanym przez premiera w tej sprawie było spotknie 19 sierpnia 2009 z udziałem wicepremiera Schetyny i ministra Drzewieckiego. Nic nie wiemy o jego przebiegu natomiast wiadomo że 25 sierpnia Sobiesiak ma informację że jest podsłuchiwany przez przez CBA.
- 25 sierpnia 2009 odbywa się pięciogodzinna narada (z udziałem prokuratora krajowego i prokuratorów z Rzeszowa). Efektem tego 9 września prokurator wydaje postanowienie o postawieniu mi zarzutów o czym dowiaduję się 15 września (nie jest więc prawdą że decyzja o postawieniu zarzutów zapadła w maju).
- 10 września w Sejmie spotkałem ministra Cichockigo i poinformowałem go o przecieku. 11 września wysłałem pismo do premiera informując o przecieku i sugerując dalsze postępowanie. Poprosiłem również o kolejne spotkanie. Premier milczał. 16 września odbywało się Kolegium Służb i premier zaprasza mnie na spotkanie po posiedzeniu. Chciał rozmawiać o przetargu na firmę energetyczną i o postępowaniu prokuratorskim wobec mnie (informację z prokuratury o postępowaniu dostałem dzień wcześniej). Zapytałem jaka jest jego odpowiedź na moje rekomendaje zawarte w piśmie z 11 września. Premier odpowiedział że pisma nie czytał i nie może odnieść się do rekomendacji.
- W tej sytuacji CBA poinformowało o nadużyciach konstytucyjn organy Państwa.

Mój komentarz: tego że Ryży łga byłem pewny od samego początku (cała teoria "impasu" na kilometr pachniała PR). Teraz jest przedstawiona wersja (moim zdaniem spójna i logiczna) Kamińskiego. Interpretuję to tak że w momencie gdy "premier" dowiedział się o "występach" kolesi postanowił chronić ich tyłek i zamieść wszystko pod dywan. Kamińskiego chciał zaszantażować groźbą wszczęcia procesu rzeszowskiego. I pewnie by się mu udało gdyby nie to że trafił na 'ideowca" zamiast na "urzędnika".

Boomcha zastanawia mnie że starasz się kierować realizmem politycznym (tak traktuję Twoją odpowiedź na post cpc) w polityce wewnętrznej (moim zdaniem logiczną) a zupełnie odrzucasz ten sam realizm gdy mowa o "polityce europejskiej". Jak to jest?

Są pierwsze sondaże "po hazardowe" i wygląda na to że pozycja PO jest nadal niezachwiana. Nie ma się co obrażac na własny naród ale niestety trzeba chyba znów wspomieć o czterdziestu latach ogłupiania i dwudziestu obrabiania. Leming rules!
Ostatnio edytowane przez wislak68 : 20.10.2009 o godz. 15:42.