Wyświetl pojedynczy post
rav
Socios Wisła Kraków

Od: 11.2002

Ignoruj użytkownika Pomoc
Stary 20.10.2009, 11:51
O pomyśle z jednym stadionem nie ma co dyskutować. Nie było klimatu dla takiej inwestycji. Poza tym nikt na świecie tak nie robi, a ci co zrobili starają się zmienić tą sytuację (vide Rzym, Mediolan...) więc nie wiem czy to jest opłacalne.

crazykaro napisał(a):
Nie do konca tak jest jak piszesz. Gdyby od razu wybudowano stadion to mielibyśmy stadion od 2 lat wyglądający mniej więcej jak ten Zagłębia o pojemności ok. 25tys osób, z kanciatymi narożnikami , trybunami oddalonymi od boiska o taką samą odległości jak teraz, a Euro i tak by nie było
Ja zakładam profesjonalne podejście do tematu, czyli że:
- zdecydowano by się na zakupienie profesjonalnego projektu
- wspomniałem kwotę 350 mln zł, czyli na ówczesne czasy około 80 mln euro; podczas Euro 2004 w Portugalii bodajże 5 czy 6 stadionów kosztowało ok. 40-50 mln euro.

MatMario napisał(a):Wyświetl post
Jeśli naprawdę uważasz że dało by się 5-6 lata temu wyciągnąć 350 mln na budowę stadionu to życzę powodzenia, któa rada miasta by się na to zgodziła.
No to na dzień dzisiejszy zgodziła się na 400 mln zł, a brakuje jeszcze 150, żeby wszystko wyglądało tak jak należy - mam na myśli parkingi przy stadionie, wykonczenie go w stu procentach i remont ulic Reymonta i Reymana. Przypominam, że 5-6 lat temu nasz klub był znacznie przed wszystkimi klubami w Polsce jeśli chodzi o budżet, a o stadionie mówiło się tylko u nas, w Kielcach i Poznaniu. Bez względu na Euro 2012 wykosilibysmy Chorzów i Warszawę (Legia) na kilka lat z organizacji meczów reprezentacji, a Wisła odskoczyłaby wszystkim o lata świetlne. Tyle, że do tego trzeba było wizji, wizji która sz. p. prezydentowi była zgłaszana.

saklak1906 napisał(a):Wyświetl post
Do tego skad miasto wzielo by takie pieniadze na budowe nowego stadionu?
Kredyt. Który na dzień dzisiejszy już by był spłacony.
Odpowiedz cytując