Wyświetl pojedynczy post
vote-for-mikey
Senior Member

Od: 08.2007

Ignoruj użytkownika Pomoc
Stary 16.10.2009, 21:57
Nie wiem szczerze mówiąc dlaczego emsi poleca Pilipiuka. Owszem, kiedy byłem w gimnazjum przy tych książkach świetnie się bawiłem ale... naprawdę czytanie po raz 20 o "najebaniu się perłą" albo zmasakrowaniu dresów robi to się lekko nudne. Jedyną książką Pilipiuka jaką mogę polecić jest "Operacja: Dzień Wskrzeszenia" oraz jego opowiadanie z tomu "Choroby i zarazy", ale z lekki i zabawnymi pozycjami nie mają wiel zabawnego. Tyle tematem dygresji.

Chciałem napisać za to o piątej części serii pisanej przez Stuarta MacBride'a opowiadającej o szkockim sierżancie dochodzeniówki. Część ta przetłumaczona, nieco niedpowiednio, jako "Ślepy Zaułek" (oryg. "The Blind Eye") trzyma poziom serii i stanowi niejako odskocznię po mrocznej, zakręconej i kanibalistycznie, obrzydliwie mięsnej "Dom Krwi" ("Flesh House") po przeczytaniu której dręczyły mnie nawet koszmary. Gorąco polecam całą serię ale... W wydaniu oryginalnym dostarczy nam wiele więcej radochy. Jest droższe jedynie o 10zł (do kupienia np. w anglojęzycznej księgarni nieopodal KFC w galerii krakowskiej) a takie rzeczy jak listy z gazetowych wycinek w polskim wydaniu zostały spłaszczone do zwykłego tekstu wziętego w akapity i momentami wycapsowanego. Wydanie tej książki dostarczyło mi jeszcze jednej nieprzyjemności - jego cena to 40zł, co przy 30zł poprzednich części, czy 50zł/8Ł wydania anglojęzycznego, znacznie bogatszego, na przyjemniejszym papierze z większą czcionką stanowiło przykrą niespodziankę. Jedynym plusem polskiego wydania jest Bardzo dobre tłumaczenie.

Ciekawostka: w angielskim wydaniu ofiary psychopaty to polacy na emigracji w UK. W oryginalnym wydaniu wszystko co mówią po polsku - jest napisane po polsku. Część akcji książki dzieje się w Krakowie, kilkoro pomniejszych bohaterów to polacy.

całą serię gorąco polecam
.
Odpowiedz cytując